Els maons trencats, al cabàs i els que es poden aprofitar, en aquestes capses. I així, fins a omplir de runa aquest contenidor que han llogat per a l'ocasió. Segons expliquen membres del col·lectiu Can Vies l'han pogut pagar en part gràcies a diners que els han donat simpatitzants amb la causa i veïns del barri. De moment, només es treballa a la zona descoberta, que volen convertir en un pati. A la resta de l'edifici no hi entra ningú. Tot i que des del col·lectiu asseguren que no hi ha risc d'esfondrament, volen esperar a un informe detallat que estan preparant arquitectes voluntaris. Un cop el tinguin es parlarà de la rehabilitació. Un dia més, l'Ajuntament ha permès l'accés a Can Vies, tot i que reitera que pot resultar perillós. Per això, el consistori deixa clar que, qui hi entra, ho fa sota la seva responsabilitat. JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Nosaltres no podem anar més enllà. Hem tancat la zona i creiem que estem fent tot el possible per explicar-ho públicament, a través dels mitjans de comunicació, i, d'una manera molt directa, a les entitats implicades, dels diferents perills que es poden trobar." Uns perills que estan recollits en dos informes encarregats per l'Ajuntament: un dels bombers i un de l'empresa responsable de l'enderroc. "El col·lectiu ha convocat dijous una nova jornada de reconstrucció amb dos torns, un al matí i un altre a la tarda. Demà dimecres s'interromprà momentàniament la feina perquè hi ha convocada una assemblea a les vuit del vespre." En aquesta assemblea oberta, que es durà a terme a Can Vies mateix, el col·lectiu explicarà el full de ruta previst i obrirà el debat als assistents

Les tasques consisteixen a recollir runa de la zona enderrocada, que, en un futur, es podria convertir en una plaça. Els voluntaris recullen els maons i restes d’obra de forma organitzada i ho dipositen en un contenidor d’obra que han llogat. Pel que fa a la part de l’edifici que està dempeus, membres del col·lectiu han explicat que un estudi d’arquitectes n’està estudiant una possible rehabilitació.

El calendari de la reconstrucció estableix que les tasques de treball continuaran el dijous 5 de juny, matí i tarda, així com el dissabte 7 de juny, en què s’organitzaran activitats durant tot el dia, així com un dinar popular. Membres del col·lectiu han explicat que han rebut moltes mostres de suport i que, en alguns casos, s’han traduït en diners que utilitzaran per rehabilitar l’edifici.

L’edifici és inestable, segons l’informe tècnic

Segons l’informe elaborat per Bombers de Barcelona, les vibracions que produeixen els trens de ferrocarrils i metro propers provoquen inestabilitat a l’immoble. Així ho ha avançat TVE, que ha tingut accés als informes elaborats per Bombers i l’empresa d’enderrocs. Els documents adverteixen que és perillós entrar al centre social i circular pels voltants i indiquen que hi ha un pilar estructural de l’immoble afectat per la demolició.

L’empresa encarregada de la demolició recomana “reprendre de manera immediata les tasques iniciades i acabar la demolició” ja que, assegura, “els riscos aniran en augment”. Per tot això recomana tancar el perímetre de l’obra per evitar l’entrada de persones i adverteix que no poden “assumir la responsabilitat civil que comporta”.

És legal suspendre el dret de manifestació?

Pel que fa als detinguts en les protestes, la titular del jutjat d’instrucció número 26 de Barcelona, Roser Aixandri, ha qüestionat la legalitat de la mesura cautelar imposada per altres magistrats de suspendre el dret de manifestació a una quarentena per les protestes de Can Vies. Aixandri considera que es tracta d’una mesura “desproporcionada amb la concreta realitat dels fets atribuïts” que difícilment encaixaria amb la Llei d’Enjudiciament Penal, el Codi Penal i la Llei Processal.