JUAN GIBAJA, investigador del CSIC "Esos yacimientos son muy importantes a nivel internacional pero realmente la gente de la calle no conoce prácticamente qué es lo que tiene debajo de sus pies. Igual que puedes explicar la edad medieval, nosotros queremos explicar de una manera muy sencilla y muy amena la prehistoria de su barrio."

Com vivien els pobladors neolítics?

Segons l’investigador del CSIC Juan Gibaja, els pastors i agricultors del neolític van arribar a aquest espai ara fa 5.500 anys atrets per les “ries abundants”, un terra “adequat per a l’agricultura i el bestiar” i la proximitat amb la muntanya de Montjuïc, d’on extreien la pedra per elaborar eines. A més, els pobladors també eren recol·lectors i practicaven la pesca i la caça.

Sant Pau del Camp (5500 aC) o les restes de la plaça de la Reina Amàlia (4700-4300 aC), són jaciments arqueològics del neolític rellevants de la prehistòria barcelonina. Algunes de les restes que s’hi han trobat, com peces decorades amb les petxines del “Cardium edule” (escopinya) o destrals pulimentades, es poden veure al Museu d’Història de la Ciutat.

Per donar a conèixer aquests aspectes, Raval, 6.000 anys d’història ha organitzat activitats i conferències dirigides a tots els públics que tindran lloc en centres cívics, institucions acadèmiques i centres d’investigació. Els mercats, forns i restaurants del barri també s’han obert a la iniciativa: s’hi ensenyarà com es cuinava el pa ara fa 5.500 anys, com s’elaboraven les eines de pedra amb sílex o els estris de ceràmica; a més, a les places i carrers es mostrarà com es feia foc.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha destacat que la iniciativa “vol donar visibilitat a aquesta identitat del Raval, la cultural, sovint molt desconeguda”.