D'aquí a 15 mesos les més de 1.000 farmàcies que té la ciutat tindran un desfibril·lador intel·ligent. Aquests aparells, que pot utilitzar qualsevol ciutadà, són clau per poder actuar amb rapidesa i, en definitiva, per poder salvar la vida d'una persona que acaba de patir una aturada cardíaca. JOSEP BRUGADA, cardiòleg i president de l'Associació Barcelona Salut "El problema és que si arribem després dels deu minuts aquella persona estarà morta per tant necessitem actuar quan abans millor. En el primer minut es pot recuperar el 90% de gent, al cap de 5 minuts la meitat i al cap de quinze minuts el 0%." L'Administració, que col·labora amb aquesta iniciativa finançada amb fons privats, celebra que Barcelona faci passos en ferm per convertir-se en la primera gran ciutat del món cardioprotegida. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "El ser capaços d'aplicar les noves tecnologies per donar solució a la gent és molt important. Això pot salvar 100 vides a l'any i això no té preu." De fet a Barcelona, segons l'associació de pacients Segona Oportunitat, cada 11 hores una persona té una aturada cardíaca i només una de cada 20 sobreviu. Per això des de les farmàcies també han rebut amb satisfacció la iniciativa, que veuen de molta utilitat. MARINA ORIOL, farmacèutica "El lema és la farmàcia al cor del barri això és molt gràfic, estem al mig de la gent, dels nostres pacients, podem col·laborar perfectíssimament amb una cosa més, ser dipositaris d'un desfibril:lador i tant de bo poguem salvar una vida." L'Associació Barcelona Salut, promotora del projecte, assegura que un cop totes les farmàcies de la ciutat tinguin un desfibril·lador es podran salvar cada any prop de 150 persones. El projecte però no acaba aquí. L'Associació Barcelona Salut ja està ha contactat possible patrocinadors per introduir aquests aparells en altres espais públics de la ciutat com les biblioteques, la xarxa de transports o els mercats municipals. És en aquests darrers equipaments, els mercats on, com ja va avançar BTV, d'aquí a pocs mesos ja es posarà en funcionament una xarxa de desfibril·ladors similar a la de les farmàcies. En un any poden passar pels 43 mercats municipals de la ciutat entre 55 i 60 milions de persones, un motiu, segons Barcelona Salut, suficient per instal·lar-hi aquests aparells.

Aquest dijous s’ha presentat a l’Ajuntament la iniciativa Barcelona Ciutat Cardioprotegida, que pretén fer de la ciutat la primera gran capital amb mecanismes d’atenció ràpida quan un ciutadà pateix una aturada cardíaca.

Una dada que posa de relleu la importància que aquests aparells estiguin a l’espai públic: a partir del moment en què una persona pateix una aturada cardíaca cada minut que passa sense rebre atenció les possibilitats de supervivència es redueixen en un 10%. De fet, a Barcelona, segons l’associació de pacients Segona Oportunitat, cada 11 hores una persona té una aturada cardíaca i només una de cada 20 sobreviu. Per això des de les farmàcies també han rebut amb satisfacció la iniciativa, que veuen de molta utilitat.

L’Associació Barcelona Salut, promotora del projecte, assegura que un cop totes les farmàcies de la ciutat tinguin un desfibril·lador es podran salvar cada any prop de 150 persones. I és que, pràcticament tots els barcelonins tenen una farmàcia a menys de 250 metres de casa seva. L’Administració, que col·labora amb aquesta iniciativa finançada amb fons privats, celebra que Barcelona faci passos en ferm per convertir-se en la primera gran ciutat del món cardioprotegida.

El projecte però no acaba aquí. L’Associació Barcelona Salut  ja ha contactat amb possibles patrocinadors per introduir aquests aparells en altres espais públics de la ciutat, com les biblioteques, la xarxa de transports o els mercats municipals. És en aquests darrers equipaments, els mercats on, com ja va avançar BTV, d’aquí a pocs mesos ja es posarà en funcionament una xarxa de desfibril·ladors similar a la de les farmàcies. En un any poden passar pels 43 mercats municipals de la ciutat entre 55 i 60 milions de persones, un motiu, segons Barcelona Salut, suficient per instal·lar-hi aquests aparells.