Avui sembla ben bé l'escenari d'una pel·lícula apocalíptica. De la discoteca en què es va convertir en l'última etapa la Lleialtat Santsenca en queden en peu pocs elements sobretot després d'una ocupació il·legal. L'Ajuntament vol recuperar ara l'esperit d'aquell antic ateneu dels anys 20 reconvertit en un espai d'ús social i cultural. La planta baixa, antigament seu d'una cooperativa de consum i, fins i tot, una fàbrica de torrons, es convertirà en un gran espai de trobada polivalent. Una sala diàfana on es podran fer activitats diverses. La planta superior, usada darrerament com a sala de festes, passarà a ser una sala d'actes amb capacitat per a 200 persones. Per recuperar-ne l'aspecte original es rehabilitaran elements singulars com les encavallades de fusta del sostre. L'espai més novedós del projecte és el que avui ocupa aquesta escala destrossada. Això vol ser un nou indret en forma d'atri amb una claraboia al sostre que farà entrar-hi llum natural. Una extensió del carrer que distribuirà els visitants per l'edifici. La nova Lleitaltat Santsenca tindrà també sales de reunió i arxiu, aules, bucs d'assaig i espai per als joves. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Estem contents perquè haurem donat resposta a les reivindicacions veïnals de molts i molts anys enrere. I estem contents perquè donarem sortida, quan entri en funcionament, a molta demanda no atesa." Les obres començaran al maig i està previst que s'allarguin fins al primer trimestre de 2016 amb una inversió de 4,3 milions d'euros. Queda per definir encara el model de gestió, però el districte ja ha deixat clar que NO vol que sigui un edifici autogestionat per les entitats. Tot i així està obert al diàleg.

Quan la reforma estigui acabada, pels volts del primer trimestre de 2016, la Lleialtat Santsenca podrà lluir com ho va des dels inicis, als anys 20 del segle passat. El consistori vol recuperar l’esperit original d’aquesta antiga cooperativa amb una rehabilitació acurada basada en el projecte de l’equip HARQUITECTES, després d’un procés participatiu amb veïns i entitats de Sants.

La planta baixa, que antigament va ser una botiga i també una fàbrica de torrons, es convertirà en una sala taller polivalent de 150 metres quadrats per a acollir activitats de tot tipus. També hi haurà un bar. A la planta superior, usada en l’última etapa com a discoteca i antiga sala de festes de la cooperativa, renaixerà com a sala d’actes amb capacitat per a 200 persones, degudament aïllada per evitar problemes acústics. Se’n vol recuperar l’aspecte original i per això es rehabilitaran les bigues de fusta del sostre, element singular. Una de les peculiaritats del projecte és un nou espai en forma d’atri, cobert amb una claraboia que deixarà entrar la llum natural. Vol ser una extensió del carrer i permetrà la distribució dels visitants des de l’entrada. La nova Lleialtat Santsenca tindrà també un arxiu, sales de reunions, aules, sales d’administració, dos bics d’assaig especialitzats, dos espais joves i magatzems. Amb les obres s’instal·larà un sistema de climatització intel·ligent i plaques fotovoltaiques.

El regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, ha dit que amb la reforma es dóna sortida a una demanda no atesa d’entitats que fins ara no tenen lloc de trobada. Martí ha explicat que encara no està decidit quin model de gestió tindrà l’equipament, però ha deixat clar que no es basarà en una autogestió d’entitats perquè “em porta mals records”. En tot cas ha matisat que el model serà fruit del diàleg amb les entitats i la plataforma Lleialtat Santsenca.