XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És un plaer estar avui, aquí, amb tots vosaltres, a la inauguració d'aquest espai, l'espai Havel, que hem ubicat en un lloc molt significatiu: al costat del Parlament de Catalunya. Indret de debat, de diàleg i on resideix la sobirania del nostre país. Aquesta instal·lació dedicada a la memòria i al llegat de Václav Havel i a la causa dels drets humans i a la llibertat a tot el món és ben senzilla però carregada d'un gran simbolisme. Què hi ha millor que dues cadires i una taula com una invitació al diàleg i a la conversa?"

A l’acte d’inauguració hi han assistit els alcaldes de Barcelona i de Praga, Xavier Trias i Tomàs Hudecek; l’exministre d’afers estrangers de la República Txeca Karel Schwarzenberg; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, i l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. L’alcalde de Praga ha destacat l’esperit multicultural de la Ciutat Comtal i ha recordat el treball de Havel per la lluita dels drets humans.

Un cop acabats els parlaments davant del monument, Núria de Gispert ha rebut l’alcalde de Praga i l’exministre d’afers estrangers de la República Txeca al despatx d’audiències del Parlament de Catalunya, on han signat el llibre d’honor.

El Parc de la Ciutadella ha estat l’emplaçament escollit per instal·lar-hi l’espai Havel a la ciutat. El conjunt escultòric, format per dues cadires, una taula i un til·ler, ha estat creat per l’artista Borek Sípek, en homenatge a l’expresident txec Václav Havel per la seva lluita pels drets humans i la llibertat al món.

Amb aquest espai Havel inaugurat a Barcelona, ja són tres els que hi ha a tot el món, juntament amb el de Washington i el de Dublín, inaugurats l’any passat. Enguany està previst que se n’inaugurin de nous en altres països, en commemoració del 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín.