"És una brúixola per orientar-se a la ciutat, per portar a la butxaca, una eina adreçada a les persones que busquen ajuda i acollida." És la desena edició de la guia 'On menjar, dormir i rentar-se'. Amb dades actualitzades de 2014, aquesta eina també s'adapta al nou perfil de persones sense sostre. La majoria són homes que no provenen d'entorns marginals, amb estudis secundaris i una mitjana d'edat de 42 anys. Alguns no dormen al carrer però estan a punt de fer-ho. JAUME CASTRO responsable de la Comunitat de Sant Egidi "El nombre de persones al carrer no podem dir que hagi augmentat brutalment però sí que ha augmentat moltíssim a la nostra ciutat el nombre de persones que estan al fil del carrer, per les seves condicions, desnonaments, atur..." La guia també ajuda a visualitzar el nombre de recursos de què disposa la ciutat. A l'apartat d'on menjar, s'hi detallen 41 centres, cinc més que l'any passat. Per dormir, Barcelona s'apropa als 20 llocs, un més que el 2013. Però els serveis on dutxar-se es mantenen igual, amb 13 centres. Una realitat que no s'escau amb les necessitats. Actualment al carrer dormen unes 870 persones i 565 més ho fan en assentaments. RAQUEL SANCHO coordinadora de la guia "Tenint en compte aquestes 1.400 persones, les 224 places per dutxa diària són del tot insuficients. Les xifres evidencien un estancament d'aquest servei." Tot i que encara hi ha molta feina a fer, els ciutadans són cada vegada més solidaris. Segons Sant Egidi, si hi ha més sensibilització les entitats socials tenen més recursos per combatre la pobresa.

A Barcelona, l’any passat es van donar de mitjana 2.235 àpats, entre dinars i sopars, cada dia. Això significa 580 àpats més que l’any anterior. També es van repartir 460 esmorzars calents. Són 32 les entitats, cinc més que l’any passat, les que donen menjar a Barcelona, però només 15 ho van fer diàriament. Aquestes van repartir un total de 1.463 plats de forma gratuïta. Sis entitats més de la ciutat fan, a més, sopars ambulants.

Segons la Comunitat de Sant Egidi, el creixement del moviment solidari, arran de la crisi econòmica, fa que “s’hagi assolit un nivell en aquest servei que permet arribar a la gran majoria de gent que té necessitat“. Pel que fa el nombre de persones que necessiten un lloc on dormir, es calcula que només a Barcelona hi ha 1.099 persones que s’acullen a aquest tipus d’ajudes.

La Comunitat de Sant Egidi recorda que a Catalunya el risc de pobresa extrema ha augmentat més del doble des que va començar la crisi, i que a Barcelona hi havia ja l’any passat 2.933 persones sense sostre, un 45% més que el 2008. Segons les dades de l’últim informe de la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar, 870 dormien al carrer; 565, en assentaments i 1.468 estaven allotjades en equipaments. El perfil de les persones sense sostre és el d’una persona que no prové d’entorns marginals. La majoria són homes, amb estudis secundaris i una mitjana d’edat de 42 anys.

La guia ‘On menjar, dormir i rentar-se’, realitzada per la mateixa Comunitat, neix a Roma gràcies a l’experiència d’un centenar de persones voluntàries que treballen amb les persones sense sostre de Barcelona des de 1989. Aquesta guia es publica a diferents ciutats europees i Barcelona n’ha presentat aquest dimecres la desena edició, amb els llocs actualitzats per a aquest 2014.

Enguany s’han imprès 2.500 exemplars, que es distribuiran pel carrer a persones necessitades, a associacions i també a alguns serveis públics. L’objectiu és orientar-les perquè puguin saber on rebre ajuda.

La guia d’aquest any inclou 41 llocs on menjar (cinc llocs més respecte de l’any passat), 19 llocs on dormir (un centre més respecte a 2012) i 13 llocs on rentar-se (es mantenen els centres que hi havia l’any anterior). Més de la meitat d’entitats on s’ofereix ajuda, concretament 116, són entitats d’inspiració cristiana o parròquies.