Aquesta és una conversa que el Jorge repeteix molt aquests dies. En la seva botiga especialitzada del carrer de Muntaner, el producte estrella és la màquina de cosir. D'un any i mig ençà, les vendes no han fet més que créixer i qualsevol es pot iniciar amb garanties en aquest món a partir dels 195 euros. En paral·lel, les reparacions de les màquines, com aquesta Veritas alemanya dels anys seixanta, també han anat en augment i la majoria de models poden tornar a la vida fàcilment. Una febre que no és aliena a les grans superfícies comercials. Aquí una màquina de cosir es pot trobar a partir dels 50 euros. Una proposta de baix cost que pretén oferir una primera experiència al consumidor que no es vol arriscar a fer una gran inversió. Però què fer un cop tenim una màquina de cosir a casa? La resposta la podem trobar en aquest establiment del carrer de Verdi, a Gràcia. La Irune va obrir el seu negoci al mes d'abril i va ser tot un encert. Fan tallers bàsics i de creació, i disposa de cinc màquines de cosir que es poden fer servir per hores a l'estil dels cibercafès. Si bé la crisi pot ser un dels motius de l'èxit de les màquines de cosir, no es pot obviar la seva vessant creativa. Retrobar el plaer de les coses fetes a mà o deixar volar la imaginació a l'hora de donar vida a les creacions és un dels altres motius del seu ressorgiment a les llars.

Tot apunta que serà un dels regals estrella d’aquests reis. La màquina de cosir torna i ho fa amb més força que mai. Ho ha notat, i molt, l’Albert, propietari d’una botiga especialitzada del carrer de Muntaner. A partir de 175 euros, s’hi pot trobar una bona màquina, que no ens deixi abandonats als pocs mesos d’ús. Des de fa un any, les vendes d’aquestes màquines no han parat de créixer i aquesta campanya de Reis promet ser la de la consolidació definitiva.

Les raons de la compra d’una màquina de cosir poden ser moltes: estalviar-se uns euros en la visita a una modista per tal d’allargar la vida de la nostra roba; poder donar un aire nou a algunes peces, i fins i tot hi ha alguns autònoms que volen trobar una sortida laboral a la crisi fabricant alguns accessoris. Tampoc no podem obviar la febre de la labor de retalls (altrament anomenat “patchwork”), cada cop en són més els qui la practiquen i aquí la màquina de cosir té un paper protagonista.

Alguns diuen que la màquina de cosir és el nou ioga. Sobre el paper terapèutic que té, la propietària del Costuretas Social Club afirma que hi ha poques tardes més agradables que les que es passen fent anar la màquina de cosir tot compartint una tassa de cafè i una mateixa afició: la de deixar volar la imaginació dissenyant un munt de peces de roba diferents.

De la mateixa manera que la compra s’ha disparat, també  ho ha fet la reparació de les màquines de les nostres àvies. Un electrodomèstic que torna i, segons diuen, per quedar-se.