L’edifici que actualment allotja l’IEC és un palau del segle XVII, on estava instal·lat l’Hospital de la Santa Creu, un dels centres sanitaris més antics d’Europa i on arribaven els malalts que necessitaven un temps de convalescència per recuperar-se després de sortir de l’hospital.

La ruta virtual permet recórrer diversos espais de l’institut i comença al pati quadrat amb galeries de dos pisos i decorat amb rajoles valencianes que expliquen la vida de Sant Pau. Al centre de l’espai hi ha un pou coronat amb una estàtua de Sant Pau, en record de Pau Ferran, el principal benefactor que va permetre la construcció de la Casa de Convalescència.

Les sales prenen el nom de persones vinculades de l’Institut. En la visita es poden veure les instal·lacions de les sales Prat de la Riba, Nicolau d’Olwer o Pere i Joan Coromines.

Al segon pis hi trobem un dels espais més valuosos de l’Institut: la capella, un lloc que habitualment no és visitable. A més d’un retaule de fusta daurada i policromada hi ha una de les poques mostres de pintures murals del barroc català, una pintura al fresc atribuïda a Josep Bal que representa la coronació de la Verge per la Santíssima Trinitat.

La fotògrafa, Heidy Elainne, ha treballat en altres projectes de Google Street View a Barcelona, com La Central del MACBA o el comerç Papers Pintats Aribau. A més de l’Institut d’Estudis Catalans, Google Street View permet entrar en altres espais com, per exemple, el Burj Khalifa de Dubai, l’edifici més alt del món.