Que atendéis? Sí, estem de serveis mínims eh per això, només medicaments... Amb la persiana abaixada, han fet serveis mínims durant tot el matí. Ha estat una de les farmàcies que havia de garantir el 10% del servei (finalment el 20 per cent han acabat obrint). Malgrat que a alguns usuaris els ha costat trobar-les, finalment hi han arribat. ANDRÉS MOLINA "Vengo des de la Modelo o sea que hay como 20 calles." MARÍA CARMEN RAMOS "Vinc de Sant Martí a buscar una vacuna que li han de posar avui sens falta a la meva néta i, bé, buscant per tot arreu he trobat aquesta." Malgrat que el ministre Montoro ja els ha assegurat que cobraran el deute pendent la setmana que ve, els faumacèutiucs creuen que aquesta no és la solució a llarg termini. HELENA CARAZO, propietària de la Farmària Franquesa "Ara ja ens han confirmat que els tres mesos més tornem a no cobrar. Directament, que fins a finals de gener no cobrem res. Primer que no ens han donat els mesos que hem renunciat, però en el moment que ens els donin, tornarem a estar igual perquè ens tornen a deixar en tres i aquest no era el pacte." La vaga de farmàcies no ha estat l'únic acte de protesta dels farmacèutics. Aquest matí, també s'han concentrat davant la Delegació del Govern espanyol per reclamar el pagament dels diners que els deuen les administracions.

Els farmacèutics reclamen el pagament immediat dels 309 milions que preveu el pla ICO com a part del deute de 416 milions d’euros. El 25 d’octubre de 2012 es va dur a terme el primer tancament de farmàcies pel retard dels pagaments, en què van participar el 80% dels establiments. Aquest any ha estat més d’un 80% de les 1.000 farmàcies de Barcelona i de les 3.100 que hi ha a tot Catalunya les que han fet vaga. El 20% que ha obert el conformen un 10 % de les farmàcies que havien d’obrir per oferir serveis mínims i l’altre 10% estava en contra de la vaga.

Això ha dut a què es dispensi un 80% menys que un dijous normal: unes 56.000 receptes. Segons el Departament de Salut, durant el tancament d’aquest dijous no s’han produït incidències destacades i s’han complert els serveis mínims decretats. Fins a les dues del migdia, a 23.558 persones se’ls ha dispensat algun medicament a les farmàcies que han obert.

Qui paga el deute pendent

Els farmacèutics segueixen denunciant que no és responsabilitat seva garantir l’accés als tractaments dels ciutadans mentre l’Administració pública no els paga. Diuen que la situació és insostenible i que els ingressos que tenen no són suficients per comprar més medicaments. Els professionals del sector esperen que en el Consell de Ministres que se celebrarà divendres s’aprovi el pla ICO per a proveïdors que alliberaria part del deute. L’impagament es justifica pel descompte de 1.700 milions que va anunciar Hisenda que encara no s’ha fet efectiu, tot i que es diu que ho farà la setmana que ve. Però a la carta enviada pel Ministeri d’Hisenda no hi figura la data en què es farà efectiu el pagament del deute, només diu que serà el mes de novembre.

Montoro ha dit que les farmàcies cobraran la setmana vinent i que ho faran gràcies a l’Estat. El ministre d’Hisenda ha demanat també a la Generalitat que expliqui que l’Estat està suplint les obligacions del govern català perquè la situació econòmica en què es troba li impedeix anar als mercats a finançar-se: “Lo que voy a pedirle al gobierno de la Generalitat es que explique a los catalanes que la Generalitat no puede acudir a los mercados, y al no acudir a los mercados, a los bancos, le está supliendo el Estado. Y el Estado, por tanto, está pagando y va a pagar a los proveedores”.

El 5 de novembre les farmàcies haurien d’haver cobrat l’import dels medicaments dispensats al setembre, però els diners no van arribar. Tampoc no s’ha pagat el deute dels mesos pendents de novembre i desembre de 2012 i de maig de 2013. En total, sumen quatre mesos de deute.

Molts dels establiments han hagut de demanar crèdits per cobrir els diners que manquen amb fons propis, però la majoria ja no tenen en estoc els medicaments més cars. Salut ha garantit que podria arribar a activar el subministrament a hospitals o centres d’atenció primària si algunes farmàcies no poden dispensar aquests tipus de medicaments. El president de FEFAC, Antonio Torres, ha dit que es troben en una situació límit i que “des del dia 5 fins avui, la situació s’està deteriorant a una velocitat absoluta”.