S'acosta el 25 d'octubre, el dia que travessar aquestes portes serà de pagament. Amb encara dues setmanes per endavant la síndica de Barcelona demana a l'Ajuntament que replantegi algunes de les restriccions. Maria Assumpció Vilà considera que els menors d'edat no haurien de pagar i que el parc hauria d'obrir gratuïtament en dates significatives com les Festes de la Mercè o la Festa Major de Gràcia. "Tot i les recomanacions, la síndica coincideix amb l'Ajuntament que és necessari limitar l'afluència de públic al parc. Les dades ho posen de manifest. L'any passat es van comptabilitzar 25.000 visites diàries." Vilà també reclama que els beneficis de la recaptació es destinin a millorar la imatge del Parc Güell. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, Síndica de Greuges de Barcelona "De moment contracten 50 o 60 persones per posar tot això en ordre. I ara s'ha de veure que el que recaptin, els beneficis que s'obtinguin recaiguin sobre el parc i que el parc pugui estar més ben cuidat." La síndica ha demanat a l'Ajuntament que expliqui clarament el funcionament de la iniciativa Gaudir + BCN. Es tracta d'un registre que, entre altres coses, permetrà a qui ho vulgui, no només als barcelonins, aconseguir entrades gratuïtes al parc. Segons el consistori, el proper 15 d'octubre ja es podran dur a terme les inscripcions al registre a través del web parkgüell.cat. Un cop feta la inscripció es podran reservar entrades anticipades. Una per persona i dia. Això sí, el nombre de visitants que optin per aquesta via és limitat a 100 persones per cada hora.

Maria Assumpció Vilà proposa que els menors i els titulars de la targeta rosa sempre tinguin accés gratuït al Parc Güell. També planteja que no s’hagi de pagar entrada en les hores de menys afluència de visitants o en dies significatius, com la Mercè o la Festa Major de Gràcia.

La síndica ha donat un toc d’alerta perquè considera que el sistema tarifari que s’aplicarà a partir de 25 d’octubre “sembla fonamentat únicament en la desincentivació de l’afluència i en la conveniència de recaptació”. Per això, creu que els ingressos que se n’obtinguin s’haurien de destinar a la millora de les instal·lacions.

Una altra de les mancances que la síndica troba en la regulació de l’accés al recinte monumental gaudinià és que no s’ha explicat prou clarament com es poden registrar els barcelonins al club Gaudir + Barcelona. La inscripció permetrà, a qui ho vulgui, no només als barcelonins, visitar gratuïtament al parc. Vilà també lamenta que la tramitació només es pugui fer a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la plaça de Sant Miquel i proposa que es descentralitzi a la resta d’oficines d’atenció de la ciutat. Segons el consistori, a partir del 15 d’otubre es podran fer les inscripcions al registre a través del web Parkgüell.cat. Un cop feta la inscripció es podran reservar entrades anticipades: una per persona i dia. Això sí, el nombre de visitants que optin per aquesta via és limitat. 100 persones per cada hora.

Els veïns ja poden recollir les acreditacions

Per donar un respir al recinte monumental del Parc Güell, a partir del 25 d’octubre s’haurà de pagar per accedir-hi. També s’hi limitarà l’afluència de visitants, 800 cada hora. La síndica considera necessari prendre mesures per regular el turisme a la zona, perquè pot perjudicar el patrimoni i per garantir la bona convivència amb els veïns.

Aquest divendres ja s’han començat a distribuir els carnets que permetran accedir gratuïtament al recinte monumental del Parc Güell un cop sigui de pagament. 75.000 alumnes de les escoles de la zona han estat els primers a rebre’ls.

La síndica, al ‘Connexió Barcelona’

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha estrenat aquest divendres una secció al programa de BTV ‘Connexió Barcelona‘. Es tracta d’una secció regular de periodicitat mensual en què es tractaran les denúncies i queixes que els ciutadans fan arribar a la síndica al llarg del mes. La secció està prevista per al primer divendres de cada mes i la propera tindrà lloc el 8 de novembre.