A més, el proper 8 de setembre a les 18 h de la tarda està previst que se celebri una assemblea oberta al Parc de la Ciutadella. A l’assemblea d’aquest dilluns han sorgit diverses iniciatives com, per exemple, la possibilitat d’obrir un compte en una banca ètica perquè les 96 entitats que integren l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments ingressin diners per tal de pagar la tramitació dels papers per regularitzar la situació dels immigrants. A més, també s’ha proposat l’organització d’un festival de música per recollir diners.

“La nostra única via és la lluita”

Kheraba Drame, portaveu dels ocupants de l’església, ha explicat que la situació que viuen actualment els immigrants desallotjats de les naus del carrer de Puigcerdà i de Pere IV és complicada i ha puntualitzat que no demanen caritat sinó dignitat, així com dret a la feina i a l’habitatge. Kheraba considera que la situació d’indocumentació i la impossibilitat de treballar en què es troben moltes de les persones que han estat desallotjades no és una problemàtica aïllada, sinó que és una que s’ha de protegir a Catalunya, Espanya i la resta del món. I ha afegit: “No som un problema sinó una part de la solució.”

Viure en pensions, una situació complexa

Segons Montse Milà, membre de l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments, fins i tot les persones que han estat ateses pel consistori, tenen la sensació que hi han perdut. Alguns que s’han acollit a les ajudes de vivenda ofertes per l’Ajuntament critiquen que tot i viure en una pensió, no tenen diners per comprar menjar i tampoc poden treballar com ho feien abans, en la recollida de ferralla per al reciclatge. Tot plegat és doncs un peix que es mossega la cua i que si se suma a la manca de papers de residència, converteix aquestes persones en molt vulnerables.

Actualment, l’Ajuntament allotja 192 persones en pensions, la majoria de les quals, 172, procedeixen de la nau del carrer Puigcerdà. A partir d’aquest setembre, el consistori s’ha compromès a analitzar la situació individualment, per mirar de trobar solucions.

La dificultat d’obtenir papers de residència

Durant aquest mes d’agost, els dimarts i els dijous, l’Ateneu Flor de Maig ha ofert suport als immigrants desallotjats. Pel que fa a la regularització dels papers de residència, durant aquest temps s’han tramitat 255 expedients i han aconseguit que cinc persones recuperin la targeta de residència, per arrelament sobrevingut, i que una sisena regularitzi els papers. Norma Falconi, membre de Papeles para Todos, ha explicat que un centenar de persones de la nau tenen la documentació regularitzada, ja sigui perquè són ciutadans de l’Estat espanyol o de països de la Comunitat Europea. Per a la resta de persones, Falconi ha afirmat que s’estan plantejant una regularització especial per raons humanitàries, que permeti l’obtenció d’una autorització de residència temporal amb permís de feina.

Opcions de treball: una cooperativa

Durant el torn obert de paraules, diferents persones han intervingut per proposar millores a les persones immigrants. En aquest sentit  s’ha informat que un col·lectiu de Sants s’ha ofert per donar suport i orientar en els aspectes més tècnics a les persones interessades en crear una cooperativa de treball.