Els portaveus de la PAH li han proposat que se suspenguin immediatament els desnonaments en els casos d’únic habitatge habitual i on l’impagament sigui per motius econòmics, com ha fet la Junta d’Andalusia. Els Afectats per la Hipoteca també han demanat al president que la Generalitat expropiï l’ús dels pisos buits propietat d’entitats financeres nacionalitzades o del “banc dolent”, uns 8.000 segons Colau, i els posin a disposició de les persones amb menys recursos. Artur Mas només s’ha compromès a estudiar aquestes propostes, però sí els ha dit que treballarà per eliminar les plusvàlues municipals sobre les dacions i condonacions d’hipoteques, segons la portaveu de la plataforma, Ada Colau.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) recorda que Catalunya encapçala el rànquing d’execucions hipotecàries de tot Espanya. Calcula que en els darrers set anys se n’han realitzat 88.786, 1.337 durant el primer trimestre d’enguany. A més, s’hi han de sumar els 3.249 desnonaments per no fer front al lloguer aquest 2013, de manera que la mitjana de desnonaments resultant és de 51 a tot Catalunya. La PAH considera que aquesta situació tan greu justificaria que el president de la Generalitat declarés “l’estat d’emergència habitacional” i tirés endavant les propostes que avui li han fet arribar directament.

I després, a fer de pregonera

Tan bon punt ha sortit de la reunió amb Mas, Ada Colau ha anat corrents cap al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, on ha començat la Festa Major, perquè ella ha estat la pregonera d’aquest any. Colau, que és també sòcia de l’AV Casc Antic, ha fet el seu pregó al Claustre del Centre Cívic del Convent de Sant Agustí. La Coordinadora de la Festa Major ha volgut, amb la tria, posar l’accent en una problemàtica que afecta molts veïns del barri, com són els desnonaments.