Segons han explicat els mateixos estudiants a través de Twitter, abans de les quatre de la matinada s’han concentrat davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. Els agents antiavalots han entrat a la universitat i han demanat als estudiants que en sortissin immediatament. Davant la negativa a fer-ho, els mossos han començat a identificar-los un a un i a treure’ls per la força de l’edifici. Els joves desallotjats denuncien que la violència amb què han actuat els policies ha provocat ferides lleus a una desena d’ells.

A la plaça de la Universitat s’han començat a congregar altres estudiants que hi han acudit per donar suport als seus companys. El desallotjament ha durat més d’una hora.

Crítiques al rector

El col·lectiu d’estudiants i docents que dijous va ocupar el vestíbul i la primera planta de l’edifici històric de la UB denuncien que les retallades pressupostàries acabaran reduint la plantilla de professors i que les pujades de taxes estan deixant fora de la universitat molts alumnes sense recursos. Per això criden a la desobediència civil contra les retallades, no aplicant ells mateixos les mesures que se’n puguin derivar.

El Rectorat de la UB ha emès un comunicat per dir que “comprèn i comparteix les preocupacions sobre la situació actual de la universitat pública”, però justifica el desallotjament d’aquesta matinada “davant la no-acceptació de les vies de contacte i aproximació iniciades des de dijous, la violència exercida en l’impediment del consell de govern, la infructuosa negociació feta per la unitat de mediació dels Mossos d’Esquadra i la presència de persones externes a la universitat“.

La cinquantena d’estudiants i professors -que demanen la dimissió del rector, Dídac Ramírez– van fer divendres al vespre una assemblea per debatre la situació de la universitat i decidir si continuaven amb l’ocupació o no . Activistes de diversos moviments, com la portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, hi van acudir per donar-hi suport.

Els ocupants van concloure que la negociació que havien dut a terme amb representants del govern de la universitat havia estat efectivament infructuosa i van optar per quedar-s’hi. Sabien que els acabarien fent fora, perquè el Rectorat de la UB va autoritzar l’entrada dels Mossos d’Esquadra, però -segons han assegurat- no esperaven que el desallotjament es dugués a terme de matinada. De fet, esperaven passar el cap de setmana dins l’històric edifici universitari, on havien convocat xerrades amb l’Assemblea d’Interins i Substituts de primària i secundària -que la nit passada s’han tancat a la cripta de la Sagrada Família– i altres col·lectius d'”indignats” com els “iaioflautes”.