L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias; la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert; i els comissaris nomenats per la Generalitat i l’Ajuntament per coordinar aquests actes: Miquel Calçada i Toni Soler, respectivament.

Primer s’ha presentat el logotip dissenyat exclusivament per la commemoració del Tricentarani, inspirat en el penó de Santa Eulàlia, símbol de resistència del setge a Barcelona. Seguidament, el comissari de la Generalitat de Catalunya, Miquel Calçada ha destacat la importància de fer conèixer i difondre a la ciutadania els fets que van passar el 1714 tant a Catalunya com internacionalment. Toni Soler, en el seu parlament com a comissari de l’Ajuntament de Barcelona, ha subratllat tres objectius: reivindicar els valors de 1714 amb una societat orgullosa d’ella mateixa, redescobrir la ciutat viva i dinàmica amb força i optimisme i, finalment, l’objectiu que Catalunya participi en el futur d’una Europa rica i amb una diversitat complexa.

La commemoració, que durarà un any, de l’11 de setembre de 2013 fins a l’11 de setembre de 2014, vol aconseguir la implicació i la complicitat de tota la societat catalana. Amb Barcelona com a principal escenari, també hi participaran 10 municipis de la resta del país que d’una o altra manera estan directament relacionats en els fets de 1714, i es crearà la Ruta 1714 oficial amb un recorregut pels indrets històrics de la Catalunya de 1714. En la presentació, d’aquest dissabte al Palau de la Generalitat, hi han assistit els alcaldes de Moià, de la Seu d’Urgell i de Sant Boi que han destacat la importància que els actes de commemoració es facin arreu del territori català.

Trias: “Que no sigui una commemoració institucional sinó sentida”

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha dit que “és un honor posar al servei de tot el país la projecció de la ciutat de Barcelona per commemorar els fets més importants de la història de Catalunya”. Trias ha recordat el sacrifici dels barcelonins que, durant més d’un any, van resistir el setge de les tropes de Felip V i com, després, la conquesta de la ciutat va destruir el barri de la Ribera.

Allà obrirà portes el 9 de setembre el nou Centre Cultural del Born on, entre altres exposicions vinculades al tricentenari d’aquests fets, s’hi podrà veure restaurat el penó de Santa Eulàlia, l’única bandera de la ciutat que els soldats de Felip V no van cremar.

L’alcalde ha presentat els actes de commemoració que viurà la ciutat com una barreja de memòria, participació i festa. Trias ha subratllat que, tot i que l’epicentre del tricentenari és a la Ribera, els actes arribaran a tots els districtes de la ciutat perquè es vol que sigui una celebració sentida i compartida pel poble, no una mera successió d’actes institucionals.

Artur Mas: “Convertim-nos en vencedors”

El president de la Generalitat ha explicat que aquesta commemoració solemne de tot el país era necessària no per raons estètiques ni folklòriques, sinó per justícia i per dignitat. Mas ha recordat els darrers tres segles de conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol, durant els quals hi ha hagut “moments curts amb una mica de llum”. Però Primo de Rivera va posar fi a l’etapa iniciada amb la Mancomunitat i Franco, a la de la República. Les llibertats van tornar el 1977, però “tot això va acabar el 2010: aquest cop no va ser un general sinó un Tribunal Constitucional”, ha dit Mas.

Malgrat tot, el president ha demanat que la commemoració tingui una orientació positiva, no pas de queixa ni de confrontació amb ningú. També que serveixi per mirar al futur fent coincidir, en aquest cas, el sentit de país amb el sentit d’estat: “aquests actes han de respirar frescor i modernitat”. Mas ha acabat el seu discurs apel·lant a l’esperit constructiu i de diàleg dels catalans: “diuen que la història l’escriuen els vencedors, convertim-nos aquest cop nosaltres en vencedors, fent servir les nostres millors cartes: la democràcia, l’esperit pacífic, la unió del poble i l’anhel de llibertat”.

Ampli programa d’actes

Al nou equipament que s’inaugurarà l’11 de setembre d’aquest any a l’antic mercat del Born, el barcelonins podran descobrir “in situ” el mateix espai on van tenir lloc els fets clau de la història de Barcelona i del país. El jaciment de cases i edificacions de la Barcelona de 1700 s’ha descobert en el subsòl de l’antic mercat del Born i oferirà una programació multidisciplinària que, a través d’exposicions, activitats musicals, artístiques i literàries, permetrà reviure aquesta història.

A Barcelona també es farà un circuit urbà d’arquitectura efímera al carrer on a partir de la primavera de 2014, un conjunt d’instal·lacions artístiques i arqueològiques oferirà un recorregut pels llocs més emblemàtics vinculats als fets de 1714. Les festes de la Mercè també recordaran i celebraran d’una manera més lúdica al Parc de la Ciutadella la Barcelona de 1700.

El Departament d’Ensenyament posarà en marxa un seguit de propostes didàctiques i pedagògiques sobre la fita històrica de 1714 organitzades per les etapes de primària, secundària i batxillerat. La majoria d‘universitats catalanes també han introduït en la seva programació acadèmica doctorats, seminaris, conferències i accions de divulgació científica i de recerca del segle XVIII.

Amb motiu de la presentació de la Commemoració del Tricentenari, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa aquest dissabte el web tricentenari.cat, on es podrà trobar un recull de l’actualitat del Comissariat i de les activitats que es facin arreu de Catalunya.