Durant els 36 dies que ha durat el dispositiu especial per festes, els serveis municipals de neteja han recollit 4.600 tones menys de residus que el Nadal de l’any passat. S’ha reduït especialment la quantitat de paper i cartró recollit (25%) i també la del contenidor de rebuig (8,4%), que continua sent amb escreix el lloc on va a parar la major part de la brossa durant aquestes dates.

A excepció del contenidor blau, la recollida selectiva es manté a nivells de l’any passat. En concret, s’han recollit 9.653 tones de matèria orgànica, 3.866 de vidre i 1.906 d’envasos. Després de la polèmica campanya de reciclatge “Envàs on vas” engegada per la Generalitat de Catalunya, s’està  en espera de saber si els anuncis han tingut un efecte en la millora de la selecció dels residus recollits. La campanya s’ha fet coincidir amb les festes de Nadal, dies en què es generen més residus a causa de l’augment de consum.

Recollida de residus campanya de Nadal 2012-2013

Aquestes dades quantifiquen els residus segons el pes (expressat en tones) i no el volum, fet que fa que els envasos representin una petita part del total, ja que són més lleugers.

En conjunt, la informació facilitada per l’Ajuntament mostra la tendència a la baixa de les deixalles a la ciutat des de 2007: l’any passat Barcelona va reduir un 4,5 % la generació de residus.

El “mulch”, la nova vida dels arbres de Nadal

Acabada la campanya de recollida d’arbres de Nadal durant els 10 dies posteriors a Reis, totes les restes vegetals dipositades als punts repartits per la ciutat es traslladen al viver municipal de Montjuïc per ser triturats. Després del procés de reciclatge, s’obté un producte nou, l’encoixinat o “mulch” en anglès. Es tracta d’una cobertura vegetal natural que es reparteix per la superfície dels diferents espais verds de Barcelona i que serveix per protegir-ne el sòl.

Enguany s’han repetit les xifres de recollida d’arbres respecte de l’any passat. Amb la recollida d’enguany s’obtindran 180 metres cúbics d’aquest material, que també prové de la poda de l’arbrat viari de la ciutat i del manteniment dels parcs i jardins.