Amb la rúbrica del pacte de legislatura, seguida d’una encaixada i dels aplaudiments dels assistents, es posa fi a tres setmanes de negociacions, en què els estira-i-arronsa han fet pensar per moments que l’acord entre la federació nacionalista i ERC perillava. El document signat per Mas i Junqueras duia per títol Acord per la Transició Nacional i per Garantir l’Estabilitat.

El líder republicà ha dit que “tenim molta feina a fer a Catalunya, en tots els àmbits” i que “la nostra obligació és ajudar els ciutadans del país, dirigir-nos al teixit productiu i cobrir les necessitats dels catalans”. Sobre la consulta, ha dit que “posarem el futur de Catalunya en mans dels seus ciutadans”, recalcant que el compromís és fer-ho “democràticament”, i ha recordat que s’ha establert el 2014 com l’any de la consulta, si no és que les dues formacions decideixin de mutu acord canviar la data. Junqueras ha demanat a la resta de forces polítiques que se sumin a aquest objectiu, i també ho ha fet extensiu als sindicats i organitzacions culturals. “Només amb un ampli suport ho aconseguirem”, ha conclòs.

Després de Junqueras, ha estat el torn del president electe de la Generalitat. Artur Mas ha assegurat que “teníem un mandat molt clar de la ciutadania: que ens havíem d’entendre, i això és el que estem fent”. Mas justifica el pacte amb ERC perquè el resultat electoral “ens demanava que anéssim de bracet” i assumeix que el repte “no és poca cosa”. Reconeix que “tindrem adversaris molt poderosos que actuaran sense massa escrúpols”. I per fer-hi front, ha dit, “calen grans majories”. El president de CiU s’ha referit finalment a la situació econòmica que viu el país. Segons ell, aquest acord també és alhora un compromís per lluitar contra la crisi.