Meitat català, meitat mexicà, Avel·lí Artís Gener, més conegut com a Tísner, disposa, coincidint amb l'any que hauria fet cent anys, d'un altar que l'homenatja. No hi falta res. La seva condició polifacètica hi queda més que il·lustrada amb objectes cedits per la seva família acompanyats de tot allò que a Tísner li agradava en vida. Tot està a punt, per tant, perquè Tísner pugui tornar d'entre els morts. PAULA LAVERDE, coorganitzadora de la Ruta dels altars "El 2 de noviembre las almas de los seres queridos tienen permiso para venir a festejar con nosotros una noche." L'altar dedicat a Tísner és una de les 20 parades que formen la Ruta dels altars. Una iniciativa que, des de fa sis anys, porta a Barcelona una tradició ancestral mexicana. ROSI MORALES, coorganitzadora de la Ruta dels altars "No se trata de festejar la muerte en sí, sino festejar la memoria de aquél que murió y compartir unos instantes con él." Uns instants amb Tísner, o en el cas del resturant Cantina Machito del carrer de Torrijos, amb la cantant Chavela Vargas. Aquí, l'altar és el més tradicional recobert de flors de cempasúchil importades de Mèxic. Al mateix carrer, uns metres més avall, una proposta ben diferent: La ciutat de Muertópolis amb el seus particulars mariachis.

Amb motiu del centenari del naixement d’Avel·lí Artís-Gener, conegut amb el sobrenom de Tísner, la Casa Amèrica Catalunya li ha dedicat el seu homenatge particular. L’altar està tant farcit que es pot considerar una exposició. Hi ha diversos objectes personals de l’escriptor, com per exemple la carta que va escriure quan marxava cap a l’exili, alguns dels seus llibres i fotografies personals, tot gràcies a la col·laboració de la família. A l’altar no hi falten els mots encreuats, la seva gran afició, i els dolços, una altra gran passió.

Ruta dels altars 2012

És una iniciativa cultural per difondre la tradició mexicana del Dia dels Morts, de Tots Sants. Diverses entitats de Barcelona, totes relacionades amb Mèxic, fan un altar ofrena a persones famoses que han mort, ja siguin mexicanes o bé catalanes. Es decora l’altar amb objectes personals del difunt, amb el seu menjar preferit i també amb objectes que no hi falten mai com les flors cempasúchil, el pa dels morts, un got d’aigua i tequila. Fa sis anys que se celebra la Ruta dels altars a Barcelona i enguany hi ha 20 participants, entre associacions, entitats, bars i restaurants que decoren l’entrada al local amb aquests altars. Des d’aquest dimarts i fins al 16 de novembre es poden visitar a la ciutat.