Bona part dels carrers del 22@ de Barcelona són laboratoris experimentals, perquè hi ha empreses que proven sobre el terreny els seus projectes relacionats amb el desenvolupament de les ciutats intel·ligents, les “smart cities”. Per exemple, hi ha instal·lats sistemes de mobilitat, d’aparcament de vehicles, de recollida d’escombraries, i reguladors de la qualitat ambiental, o bé de la humitat. Tot això està recollit en sensors instal·lats en fanals de la ciutat. És la segona vegada que Barcelona celebra una “city walkshop”, la primera en el marc de la BCN Design Week. En aquesta sessió, oberta i gratuïta, hi han participat arquitectes, enginyers i dissenyadors, majoritàriament. Un dels objectius d’aquesta activitat és trobar nous dissenys perquè els sensors, habitualment caixes incorporades als fanals, quedin més integrats a la ciutat.

Fanal que controla la mobilitat, el pàrquing i el soroll


Aquest fanal situat al carrer de Llull cantonada amb el carrer de Provençals rep informació de diferents sensors situats a l’espai públic. Des d’aquí es controlen el soroll, la quantitat de cotxes que hi circulen i la velocitat mitjana. També l’aparcament lliure que hi ha al carrer. Els sensors estan situats al terra per controlar que hi ha aparcament lliure. D’altres són micròfons que capten el soroll del carrer i, en altres casos, uns aparells que calculen a quina velocitat passen els vehicles. La informació que capten tots aquests sensors s’envia directament als fanals que distribueixen la informació a la xarxa.

Montse Marsà. Dissenyadora gràfica. Barcelona

“M’ha semblat molt interessant. No ho coneixia, tot això. M’agrada identificar les coses que veus al carrer i que no saps què són. Hem d’estar al corrent de les noves tecnologies”.

 

Sensors en els contenidors


A l’interior dels contenidors, a la part superior de la coberta, s’hi instal·la un sensor per saber quan els contenidors estan plens. A Figueres, per exemple, aquest sistema ja està instal·lat i els vehicles de recollida de residus canvien la ruta en funció dels avisos que reben d’aquests sensors.

Héctor Robles. Director de Demo i Honest Strategy. Lleó

“Fa anys vaig dissenyar contenidors i aquest sistema em sembla molt bo. Serveix per millorar la qualitat de vida de les persones”.

 

Control del reg als jardins


S’instal·len sensors sota la terra d’una zona enjardinada que mesuren la humitat que hi ha. En funció d’això, el sistema automàtic de reg rebrà la informació necessària per saber si cal o no obrir l’aixeta. Aquesta prova pilot està instal·lada als jardins del passeig del Taulat cantonada amb Josep Pla.

Javier Rodríguez. Informàtic i arquitecte de programari. Mexicà instal·lat a Barcelona

“Aquest sistema de reg té molt potencial, sobretot pel tema de l’estalvi d’aigua. Jo sóc aquí perquè m’interessa veure quines aplicacions mòbils podem desenvolupar sobre aquestes proves pilots que s’han instal·lat al carrer.”