Els veïns de més edat d’aquest sector del districte de Gràcia tenen molt present la serralleria del número 55 del carrer de Pi i Margall, coneguda com a Can Balaciart i que avui ens rep amb dos dracs de ferro a l’entrada. El taller, al qual hi ha pogut accedir l’equip de Barcelona Singular del Connexió Barcelona, va tancar fa gairebé un quart de segle, si bé Joan Balaciart va seguir-hi treballant de portes endins fins a la seva mort, el 1994. Tenia 97 anys. Ja de ben jove, Balaciart es va posar a fer d’aprenent de manyà, i de seguida va saber dominar la tècnica del ferro repujat. El 1945 va traslladar el taller del carrer de Ventalló, al Camp d’en Grassot, a la ubicació actual, una de les primeres cases construïdes a la zona, i envoltada en aquells temps de terrenys que pertanyien a la masia de Can Compte.

El mestre Balaciart es guanyava la vida, com tants altres serrallers de Gràcia, fent encàrrecs: reixes, balcons, cadires i bufets eren alguns dels objectes més demanats. L’home, però, va aconseguir produir també centenars de peces decoratives, moltes de les quals es conserven a la serralleria perquè, quan les venia, solia repetir-les de nou per així poder-se-les quedar. Segons la Joana, la seva filla, les trobava a faltar. “S’estimava les obres com si fossin fills”, assegura.

Actualment, la serralleria està en desús, però es manté intacta. La taula d’eines, el fornal… ens traslladen mentalment a l’època en què els oficis menestrals estaven a l’ordre del dia. Al rebedor, una vitrina exposa retalls d’articles publicats a la premsa que parlen de Can Balaciart. També s’hi mostren obres seves, algunes de ben curioses, com retrats en ferro de personatges molt populars, com l’exfutbolista Johan Cruyff. Dins de la serralleria en trobarem més: Ronald Reagan, Pasqual Maragall i Jordi Pujol, així com una reproducció del ‘Guernica’.