Aquesta àrea de sorra d'uns 30 metres de longitud l'ocupaven fa més de cinc segles galeres en construcció. Al centre s'hi pot reconèixer l'espai on reposava la quilla i als laterals s'han trobat taulons de fusta on es recolzaven els costats de la nau. Aquesta és la primera emprenta que fa visible un espai vinculat directament al treball sobre embarcacions en aquestes drassanes. Una troballa valuosa, perquè permetrà conèixer quins sistemes s'empraven per a la construcció naval i la gestió de les flotes a casa nostra. ENRIC GARCIA, cap del Centre de Documentació del MMB "El que s'ha fet aquí és excavar directament a la sorra de la platja i crear un espai amb forma esgalonada, recorda els dics secs que s'han construït fins ara i que encara s'utilitzen en molts llocs de manera que es pot adaptar la forma del vaixell i mantenir-la subjecte pels costats. Per a nosaltres té un valor excepcional perquè de moment no coneixem altres precedents o exemples de instal·lacions similars a Catalunya, i de fet a la resta d'Espanya tampoc no en tenim referents." Pel que fa a la cronologia, les primeres hipòtesis revelen que l'activitat constructiva en aquest fossar es va desenvolupar entre els segles XIV i XVII. "Un cop estigui documentada aquesta troballa es tornarà a cobrir, però ja se n'ha fet un escàner en tres dimensions per realitzar-ne una reconstrucció en el futur."

Les obres de reforma de les Drassanes Reials estan permetent decobrir espais de l’edifici fins ara desconeguts i de quina manera s’utilitzaven. L’ultima troballa feta durant els treballs d’excavació és un fossat, d’uns vuit metres d’amplada i trenta de llargada, que servia per construir i reparar galeres. Es tracta d’una àrea de sorra rebaixada de forma escalonada i connectada amb rampes cap al mar. Es creu que va deixar de funcionar a finals del segle XVII per convertir-se en una fàbrica d’artilleria.

El director de l’excavació de les Drassanes Reials, Iñaki Moreno, ha dit que el seu equip s’esperava trobar restes arqueològiques vinculades a la construcció naval, però en cap cas no s’esperaven una troballa tan potent. El descobriment és molt important perquè no hi ha documentada arqueològicament cap fossa d’aquestes característiques en cap altre lloc del món.

Els responsables del Museu Marítim de Barcelona destaquen que per primera vegada es documenta l’emprempta d’un lloc en el qual es van realitzar activitats relacionades amb la construcció i manteniment de galeres.

La troballa ha estat documentada a través d’un escàner làser per poder-ne fer una reconstrucció total en 3D, i es protegirà tot i que quedarà tapada sota el paviment del museu.