S’hi havien registrat 656 esmenes, però el PP només n’ha acceptat 17 de CiU i set del PSOE, a més d’algunes del Fòrum Astúries i UPyD. Finalment, la reforma laboral aprovada en la Comissió d’Ocupació i Seguretat Social introdueix les modificacions següents respecte a la que va decretar el govern central:

– El nou contracte indefinit per als autònoms i les empreses de menys de 50 treballadors, amb un any de prova i sense indemnització per acomiadament, desapareixerà si la taxa d’atur baixa del 15%. Actualment està per sobre del 24%.

– Per lluitar contra l’absentisme laboral, la primera reforma va introduir com a causa objectiva d’acomiadament que un treballador falti a la feina més de vuit dies en dos mesos seguits o més de 20 dies en quatre mesos diferents d’un mateix any, encara que sigui de forma justificada. Finalment, es podrà acomiadar amb la indemnització de 20 dies per any treballat tothom que falti més de 12 cops a l’any (el 5% dels dies hàbils). S’hi inclouen les baixes mèdiques d’origen no laboral, excepte si són de més de 20 dies seguits o tenen a veure amb el càncer i altres malalties cròniques.

– Els tres trimestres consecutius de caiguda dels ingressos o les vendes que permeten a una empresa acomiadar treballadors per causes econòmiques (amb una indemnització de 20 dies per any treballat, com a màxim un any de sou) es comptaran sempre en comparació amb el mateix període de l’any anterior, no respecte al trimestre anterior.

– També es compararan amb el mateix trimestre de l’any passat les caigudes d’ingressos o vendes que, continuades durant dos trimestres, permeten a una empresa despenjar-se del conveni col·lectiu, és a dir, no complir-lo.

– Si no hi ha acord per renovar un conveni col·lectiu, la seva vigència només es prorrogarà automàticament durant un any, en lloc dels dos que preveia el text en vigor.

– El percentatge de la jornada que l’empresa pot distribuir irregularment, és a dir, sense estar subjecta a cap horari fix, passa del 5% al 10%. Però l’empresari haurà de comunicar aquests canvis extraordinaris d’horari amb cinc dies d’antelació.

– Els avantatges per a la contractació de persones amb discapacitat s’estenen a les víctimes del terrorisme i de la violència de gènere.

– Els familiars que treballen amb un autònom podran donar-se d’alta a la Seguretat Social amb una reducció del 50% en les quotes durant 18 mesos. Es vol regularitzar la situació de més de 200.000 persones que treballen en els negocis familiars, sobretot en el comerç i l’hostaleria.

– Quan una empresa pacti prejubilacions de treballadors de 50 o més anys, haurà de compensar l’Estat. Aquesta obligació era només per a companyies de més de 500 treballadors, però s’estén a totes les que en tinguin més de 100 en plantilla.

– S’elimina la jubilació forçosa de tots els convenis col·lectius, de forma que qualsevol treballador podrà posposar la seva jubilació més enllà del previst en la normativa de la Seguretat Social.

– El contracte per a la formació i l’aprenentatge permetrà contractar qualsevol alumne de formació professional.

– Les empreses turístiques també podran comptar amb els treballadors fixos discontinus al març i al novembre, i beneficiar-se durant aquests dos mesos de la bonificació del 50% de la cotització empresarial a la Seguretat Social.