Entre els milers de manifestants que han sortit avui al carrer s'han pogut sentir moltes proclames. La majoria contra un objectiu ben clar, la banca. "Que tributin els rics, que els banquers que s'han equivocat, amb nom i cognom vagin a la presó. I que rescatin les persones i no els bancs." "A ver si la ILP que se ha presentado se hecha para delante, y se consigue la dación en pago." I una mostra del rebuig al sistema capitalista s'ha fet veure davant de la Borsa de Barcelona, i altres edificis del passeig de Gràcia. Però les retallades del govern de Convergència i Unió també han centrat l'atenció. Aquí, els treballadors de diferents hospitals i centres educatius han protestat pel que consideren que és un atemptat contra els drets socials. "Tenim una sanitat de qualitat, que actualment l'estan matant." "Con todo lo que hemos trabajado durante todos estos años, que hemos elevado la sanidad a la altura mundial y que ahora entreguen todo nuestro esfuerzo y sacrificio al mejor postor, pues da mucha pena." Les consignes, de tots colors, però amb un fons comú. "Que el sistema esté para servir a la sociedad, y no al revés. Estamos al servicio de cuatro que se enriquecen a costa nuestra y tiene que ser al revés." "De pasar de la indignación a la acción, y en eso estamos." Els manifestants han anat avançant en un passeig de Gràcia ple a vessar, fins a girar pel carrer Aragó. Una vegada més, el moviment del 15M ha demostrat la seva capacitat de mobilització.

El moviment del 15-M ha tornat al carrer. Després fer-ho per primer cop ara fa cinc mesos, aquest cop tenen clar que cal passar “de la indignació a l’acció”. Així ho evidencia el lema que encapçala la marxa multitudinària d’aquest dissabte, una marxa planetària que es fa simultàniament a gairebé un miler de ciutats d’una vuitantena de països amb aquesta premisa: “Units per un canvi global”.

Cap a les 18:45 h la capçalera de la manifestació ha arribat a l’Arc del Triomf, des s’ha dividit en tres blocs -educació, sanitat i habitatge – que han traçat tres recorreguts per la Ronda de Sant Pere, el Passeig Lluís Companys i el carrer Trafalgar. La columna de salut es dirigeix cap a l’Hospital del Mar, el bloc d’habitatge enfila cap a Nou Barris i el grup d’educació torna cap a la Facultat de Geografia i Història de la UB, ocupada des d’aquest divendres.

Els manifestants d’arreu del món -també aquí- han fet sentir tota mena de proclames, com ara “El diner mata” o “Aturem la dictadura financera”. És la seva forma d’enviar un missatge als actors polítics i del sistema financer: “Són els ciutadans els qui han de decidir el seu futur”. Exigeixen als governants que controlin el mercat i no a l’inrevés, diuen. En aquest sentit, la Borsa de Barcelona ha esdevingut un dels escenaris on s’ha expressat el rebuig col·lectiu: els manifestants hi han llançat bosses d’escombraries i papers.

[Fotografia cedida per Marc Llagostera]

 

Austràlia, Nova Zelanda, Hong Kong i Corea han estat els països que han encetat l’onada de mobilitzacions. A Europa, cal destacar els incidents que hi ha hagut a Roma, on una quarantena de persones ha calat foc a vehicles i assaltat botigues i bancs. Tret del cas de la capital d’Itàlia, la majoria de mobilitzacions es caracteritzen pel to festiu. A Brussel·les, la marxa compta amb alguns “indignats” de l’Estat espanyol que, recordem, és on es va gestar el moviment el 15 de maig. De fet, va ser quinze dies més tard que els “indignats” motivaven una resposta global, com aquesta.