Xavier Trias ha entrat amb presses per ser alcalde. Ràpidament ha pujat les escales de l'Ajuntament per fer-se la primera foto del dia, la dels cinc portaveus dels grups municipals. Un cop a dins, l'acte ha seguit el guió previst. Primer s'ha fet la jura o promesa de tots els regidors electes i després, la votació amb sorpresa inclosa. Unitat per Barcelona ha revelat la incògnita i al final ha donat suport a Convergència i Unió. Xavier Trias s'ha convertit així en l'acalde de Barcelona amb 17 vots a favor, davant dels 11 d'Hereu. "Proclamo alcalde electe Xavier Trias." S'ha produït aleshores una de les fotografies més esperades. I després, la pregunta de rigor. Trias ha promès el càrrec, ha rebut la vara d'alcalde i s'ha col·locat el faixí, amb alguns problemes fruit dels nervis. En primer discurs com a cap del govern municipal, ja ha avisat:"Serè una mica llarg però avui toca..." Una de les primeres referències ha estat per a la seva família. I a partir d'aquí, Trias ha repassat el que serà el seu mandat: XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Barcelona comença una nova etapa, que té com a prioritat la sortida de la crisi, un canvi que aposti per la il·lusió i l'esperança." En aquest sentit, el nou alcalde ha anunciat la creació d'un organisme per seguir l'evolució de la crisi, en el qual seran representats tots els partits. També vol buscar aliances entre el sector públic i privat per millorar les polítiques socials i s'ha compromès a potenciar la participació ciutadana per consensuar el nou model de ciutat, en al·lusió al moviment del 15-M. Pel que fa a les retallades, Xavier Trias ha llançat aquest avís a la Generalitat. Trias, però, sap que governarà en minoria i per això, durant el discurs ha estès la mà a la resta de partits a l'hora de consensuar els projectes importants de la ciutat.

L’entrada de la Corporació Municipal al Saló de Cent de l’Ajuntament ha donat l’inici a la sessió plenària. Acompanyats de la Guàrdia Urbana de gala, els 41 regidors electes han avançat amb les bandes vermelles.

010711ple1+

A continuació del jurament dels regidors, ha quedat constituïda la corporació municipal de la ciutat i s’ha procedit a les votacions per escollir l’alcalde de Barcelona. Després de vuit anys a l’oposició, Xavier Trias ha estat investit el novè alcalde de la democràcia amb els vots de Convergència i Unió (15) i Unitat per Barcelona (2). PSC (11), PP (8) i ICV-EUiA (5)  han votat els caps de llista respectius. Tot seguit, en un dels moments més emotius del ple, l’alcalde electe Xavier Trias s’ha tret la banda de regidor, s’ha posat el tradicional faixí i ha agafat la vara que representa el poder del alcalde.

010711pletriasbara3+

En un discurs emotiu, l’alcalde, Xavier Trias, ha dit que “comença una nova etapa per a la ciutat”. Trias ha prioritzat la lluita contra la crisi econòmica i pel benestar de la població, i ha avançat la creació de la Taula de Seguiment de la Crisi. Conscient que governa en minoria, Trias s’ha posat a disposició de tots els caps de llista “per tal de bastir aquests grans consensos que necessitem”.

600 convidats

La sessió ha tingut una alta representació institucional i de la societat barcelonina. Gairebé 600 convidats entre els qui no han faltat els expresidents de la Generalitat  Jordi Pujol i Pasqual Maragall, o la vicepresidenta del govern, Joana Ortega. També hi han assistit persones vinculades al món de la comunicació com Àngel Casas, el director de Barcelona Televisió, el periodista Miquel Calçada o la cantant Núria Feliu, molt vinculada a Convergència.

010711plegeneral3+