Barcelona és una de les ciutats més contaminades d'Europa i, ara per ara, les mesures que es prenen per evitar-ho, segons els denunciants, són del tot escasses. La prova n'és, diuen, que els nivells de pol·lució superen amb escreix els llindars recomanats per l'Organització Mundial de la Salut i, asseguren, que s'incompleix sistemàticament la normativa europea de qualitat de l'aire. Diferents entitats ecologistes, veïnals i ambientals han decidit tirar pel dret i denunciar les administracions competents. JOAN MARTÍNEZ, president de la CONFAVC "No podem perjudicar encara més la ciutadania i, encara que som en moments de crisi, segurament, hi ha altres llocs d'on treure els diners per invertir-ho en això, i no estem demanat que inverteixi més diners sinó amb els que tenen no fer-ho malament." NÚRIA VIDAL, Ecologistes en Acció Els denunciants recorden que si es reduís la contaminació a la ciutat es podrien evitar 3.500 morts a l'any. De fet, segons diferents informes de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, un 64% dels ciutadans pateix els efectes nocius de la contaminació atmosfèrica. Es dóna el cas que la Generalitat està redactant un nou pla de qualitat de l'aire per al període 2011-2015, en què demana una pròrroga a la Unió Europea per poder assolir els mínims de pol·lució establerts.

Les entitats denunciants asseguren que la normativa europea de qualitat de l’aire s’incompleix reiteradament a l’àrea de Barcelona, i que la ciutat supera amb escreix els llindars recomanats per l’Organització Mundial de la Salut en matèria de contaminació atmosfèrica.

Els ecologistes es basen en un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental, que assegura que es podrien evitar 3.500 morts a l’any reduint la mitjana anual de concentració de partícules sòlides en suspensió en els nivells recomanats per l’OMS.

Contra la moratòria

La Generalitat prepara un nou pla de qualitat de l’aire per al període 2011-2015 que no satisfà les entitats signants. Els ecologistes denuncien que un dels objectius del pla és demanar una moratòria a la Unió Europea pels incompliments de la qualitat de l’aire, motiu pel qual han decidit impulsar la denúncia.

El recurs, el presenten les entitats Ecologistes en Acció de Catalunya, Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca (DEMASAB) i la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA).