Ells són els únics que s'han quedat a dins. Des de les cinc de la tarda, tots els accessos al Parc de la Ciutadella han quedat tancats al públic per decisió de la conselleria d'Interior. "El parc es tancarà en breu, per favor, abandonin el parc." Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra han avisat tots aquells que es trobaven a dins del recinte que calia abandonar-lo. "Hola, buenas. No es pot entrar, està tancat l'accés." Queixes entre molts ciutadans que no entenien per què calia tancar el parc. CARLOS "Porque si la gente se quiere manifestar este es un espacio público y se tiene que manifestar." AINHOA "No te dan más información y yo suelo preguntarle a la gente el porqué de las cosas. Y no me han dicho nada más. ¿Y por qué? Por motivos de seguridad. ¿Y por qué? Por motivos de seguridad." Fora, centenars d'indignats han començat la protesta i han mostrat així el seu rebuig per no poder entrar a acampar davant del Parlament. ANNA "Que tinguin clar que no marxarem. la majoria de gent ve amb sac per quedar-se aquí sentat i resistir." JOSEP MARIA "Ells fan la seva defensa perquè no poguem acampar al parc. Doncs nosaltres acamparem aquí fora." Així pretenen bloquejar l'entrada dels diputats que demà han de debatre en el ple del Parlament els pressupostos de la Generalitat. Però avui els indignats ja han tingut un primer contacte amb algun dels parlamentaris. Ha estat el cas de la protaveu d'Iniciativa, Dolors Camats. Ella els ha explicat que ha fet tot el possible perquè puguin manifestar-se i aquesta ha estat la seva resposta. Fins aquí han arribat indignats d'altres acampades de Barcelona com la de la plaça d'Orfila. Alguns passaran la nit a l'acampada dels seus barris i tenen previst sortir demà a les sis del matí cap al Parlament.

Tècnics municipals havien envoltat el Parlament de tanques metàl·liques. A més de la prohibició d’acampar en qualsevol espai públic de la ciutat, les autoritats havien advertit que no es pot pernoctar al Parc de la Ciutadella perquè es tanca a les nits. A petició del Departament d’Interior, aquesta tarda l’Ajuntament ha procedit a tancar preventivament al públic els accessos al Parc de la Ciutadella. Centenars d’agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han fet sortir tothom del parc abans de les 17 h. Segons han informat alguns mitjans, el parc romandrà tancat com a mínim fins dijous, tot i que l’Ajuntament no ha confirmat que no es pugui reobrir demà mateix.

Acció pacífica

El col·lectiu convocant ha reiterat avui que vol actuar de manera “pacífica, no violenta, massiva i determinada”. Diuen que és més greu el que s’aprovarà a l’interior del Parlament que l’acció que duran a terme i que el que n’esperen és una resposta política i no policial.

AcampadaBCN ha fet una crida a tots els ciutadans per participar en els actes amb un vídeo que han penjat a Internet. Les convocatòries estaven distribuïdes per diferents punts de la ciutat, amb l’objectiu que els manifestants avancessin pels carrers en forma de columnes per confluir a les 19 h a l’entrada del Parc de la Ciutadella.

Columnes d'”indignats”

Un centenar d’estudiants s’han trobat al Campus de la Diagonal i, després de tallar l’avinguda, han començat a desplaçar-se cap a la Ciutadella passant per la plaça de Catalunya, per sumar alguns dels que encara hi havia acampats.

A la plaça d’Espanya s’han trobat prop de 400 manifestants, que han avançat per l’avinguda del Paral·lel fins a Colom per arribar a l’entrada de la Ciutadella més propera a l’estació de França, el punt de trobada acordat per fer-hi confluir totes les “columnes”. La manifestació, que ha quedat concentrada a les portes de la Ciutadella, ha aplegat més de 4.000 persones i manté tallat el passeig de Picasso. Des de les 19 h davant l’estació de França s’han anat succeint cassolades a mida que anaven arribant noves “columnes” provinents del Poblenou, Sant Andreu, la Dreta de l’Eixample, Sants, el Baix Llobregat…

Després de les cassolades, el passeig de Picasso i l’avinguda del Marquès de l’Argentera han esdevingut l’escenari per a una xerrada sobre política econòmica amb els professors Arcadi Oliveres i Miren Etxezarreta. Posteriorment ha començat l’assemblea per decidir l’estratègia de cara a la nit. Malgrat que no s’ha pogut acampar dins del Parc de la Ciutadella, el cordó humà al voltant del Parlament segueix convocat i els manifestants criden la ciutadania a sumar-s’hi demà a partir de les 7 h.

Alguns dels convocants s’han reunit a la tarda amb representants del Departament d’Interior per intentar pactar les actuacions i evitar que la protesta pacífica acabés amb incidents. Però Interior no ha confirmat aquests contactes i molts “indignats” repeteixen que “ningú els representa”. També argumenten que les seves reivindicacions són polítiques i, per tant, no es poden negociar pas amb dirigents policials sinó amb representants dels departaments afectats per les retallades que pretenen frenar.

Debat a les xarxes socials

L’acció d’intentar aturar el debat dels pressupostos al Parlament mitjançant un cordó humà que impedeixi l’accés dels diputats està generant més debat que mai a la xarxa. El moviment dels “indignats” recupera forces en enfrontar-se als pressupostos de les retallades, però molts piuladors crítics amb aquest moviment els recorden que el Parlament és l’expressió d’un poble que l’ha escollit democràticament. Els promotors de la protesta els responen que el govern català i els partits que li donen suport no representen ara mateix als catalans, que s’estan manifestant al carrer.