“Els aeroports segueixen paralitzats i d’acord amb el que es va indicar, hem aprovat un decret que s’aprovarà de forma immediata per declarar l’estat d’alarma”, ha anunciat el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba. El Govern considera que la situació als aeroports no s’ha normalitzat i, tal com va dir divendres, ha declarat l’estat d’alarma, el primer en democràcia, “d’acord amb el que estipula la Constitució”.

Un cop el decret aparegui al BOE, cap a les 13 h, la situació és d’efecte immediat. En aquest moment, “els controladors aeris passen a estar mobilitzats”, ha explicat Rubalcaba, de manera que si no assisteixen al lloc de feina estaran incorrent en un delicte de desobediència tipificat al codi penal militar.

Seran els mateixos militars els qui comunicaran la nova situació a tots els controladors aeris i quines són les seves responsabilitats. Per al Govern espanyol, aquest col·lectiu “està sometent a xantatge la resta de la ciutadania per mantenir els seus privilegis”. Una situació, ha assegurat Rubalcaba, que no consentiran.

En cas que els controladors, no respectin l’estat d’alarma, la mesura preveu penes de presó d’una durada que el vicepresident no ha volgut concretar i ha emplaçat els periodistes a compareixences posteriors.