(ACN / Redacció) El port de Barcelona tindrà una gran dessalinitzadora flotant per combatre la sequera a Catalunya. Ho ha anunciat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en una compareixença al Palau de la Generalitat. El conseller ha aclarit que amb aquesta mesura “es renuncia als vaixells de forma conscient”. Es tracta, segons ha dit, d'”una solució més econòmica, més sostenible i molt més estable pel que fa a la seguretat de l’abastament”. La intenció és que ja estigui en funcionament a l’octubre, quan es preveu que Catalunya pugui entrar a l’estadi d’emergència 2, en cas que no plogui.

El 6 % de l’aigua consumida a l’àrea metropolitana de Barcelona

El conseller ha detallat que es produirà “l’equivalent al 6 % de l’aigua que consumeix l’àrea metropolitana”. En xifres, la dessalinitzadora flotant produeix uns 40.000 m³/dia, mentre que els vaixells poden transportar al dia 25.000 m³ de mitjana. “És més del doble del que aconseguiríem amb els vaixells però també és molt més barata”, ha dit Mascort. També ha aclarit que la dessalinitzadora encara s’ha de construir i que la fabricarà l’empresa Abengoa. A més, no caldrà fer obres al port, ja que les que s’estaven duent a terme per una possible arribada de vaixells, ja serviran.

Segons ha detallat el conseller, l’aigua d’aquesta dessalinitzadora costarà un màxim de 6 € el metre cúbic, comptant la inversió. És un preu molt inferior al que valdria portar-la en vaixells, uns 10 € metre cúbic. La inversió per posar-la en funcionament serà de 100 milions d’euros, a banda del cost variable de fer-la funcionar.

Procés d’osmosi inversa

Aquest tipus d’instal·lacions són embarcacions equipades amb els elements i la tecnologia necessàries per dur a terme un procés de dessalinització per osmosi inversa. El Port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades i també s’ha acordat el punt on s’ubicarà la dessalinitzadora i la connexió de la canonada de transport de l’aigua. L’aigua que es produeixi s’enviarà a un dipòsit intermedi que actualment s’està condicionant i que estarà operatiu al juny. Des d’aquest dipòsit, l’aigua s’incorporarà a la xarxa de distribució.

Dessalinitzadores mòbils a la Costa Brava

Una altra de les mesures que també ha anunciat Mascort, és que s’instal·laran 12 dessalinitzadores mòbils al nord de la Costa Brava. Vuit d’aquestes instal·lacions ja estaran en funcionament de cara als mesos de juny-juliol. El conseller ha alertat que sense les dessalinitzadora mòbils, “estava en risc l’aigua de boca dels veïns d’alguns municipis”.