El que va ser l’antiga fàbrica tèxtil Ca l’Alier, situada al número 362 del carrer de Pere IV, s’ha convertit en el Centre d’Innovació Urbana de Barcelona que s’ha inaugurat oficialment aquest dilluns. Aquest és un clar exemple d’edifici totalment intel·ligent. La finca té un sistema centralitzat de la gestió de l’energia i l’aigua. A partir d’un sistema de sensors l’edifici recull la informació i permet una gestió eficient dels recursos.

David Martínez, coordinador de la Comissió del 22@ ha explicat que la finca incorpora materials de construcció reciclats com ho són els totxos que s’hi utilitzen i també els elements de fusta que el componen.

Ca Alier imatge interior

La finca té elements d’arquitectura passiva

L’edifici ha estat aixecat amb elements d’arquitectura passiva. Un exemple n’és, segons Martínez, el mur Babylon que forma l’edificació. El principal avantatge d’aquesta estructura és que aïlla i quan el sol penetra en la façana no entra dins i per tant “significa un estalvi energètic evident”, ha afegit. El mur vegetal està format per una mena de jardí vertical que cobreix bona part de la façana.

Reaprofitament de l’aigua

L’edifici té tres dipòsits que poden emmagatzemar un total de 60 m3, que és la quantitat d’aigua que pot recollir en un any. Un cop emmagatzemada l’aigua va a parar a una depuradora de tractament i després arriba al mur verd Babylon. El contingut dels tres dipòsits, que estan intercomunicats i que han enviat l’aigua a una planta de tractament de depuració, retorna a l’edifici com a aigües grises. L’aigua es reutilitzarà per regar el jardí i també serà la que s’utilitza als vàters de l’immoble.

Recollida pneumàtica de residus

Una de les particularitats de Ca l’Alier és que s’hi ha instal·lat una recollida pneumàtica dels residus, una per a la fracció del rebuig i una altra per a la de l’orgànica. Les vàlvules on van a parar aquestes deixalles estan connectades a la central de recollida de residus del 22@. L’edifici i la central dels residus estan connectats a través de canonades subterrànies. Amb aquest mètode s’evita retirar les escombraries de l’espai amb transport i per tant es redueixen les emissions de diòxid de carboni. Però encara hi ha més avantatges, com prevenir la formació de plagues i la generació de males olors.