L’autor de llibres infantils David Walliams (1971) ha aprofitat l’altaveu del pregó de Sant Jordi 2024 per fer una crida a les famílies que introdueixin els infants en la “lectura per plaer”, com un exercici que els aportarà beneficis com ara el desenvolupament de l’empatia, la millora en els estudis i en comprensió lectora, i el desig de canvi personal i del món.

Walliams ha reconegut en el pregó, però, que no és una tasca fàcil i, per això, ha donat tot de recomanacions a pares i mares per aconseguir-ho, com ara començar a llegir-los des de nadons i després visitar regularment les biblioteques i llibreries. Però, sobretot, respectar els gustos i els nivells de lectura dels infants. “El llibre que un infant vol llegir per si mateix té molt més valor que un altre centenar de llibres”, ha afirmat. I en aquest sentit, ha defensat: “Crec que el nen que no llegeix és perquè no ha trobat encara el llibre correcte”. A més, creu que si no es llegeix des de petit, difícilment es farà de gran.

El llibre que li va fer canviar la perspectiva sobre la lectura

De fet, Walliams ha posat la seva experiència com a exemple. Ha assegurat que no era un gran lector i que preferia veure la televisió, fins que un llibre li “va canviar la vida”. Es tractava de ‘Charlie i la fàbrica de xocolata’, de Roald Dahl, que el va fer descobrir un món de màgia i fantasia, i endinsar-se en el món de la lectura fins al punt de convertir-se en un dels escriptors infantils amb més èxit. Curiosament, ara parlen de David Walliams com el Roald Dahl del segle XXI.

David Walliams signa el Gran Llibre de Sant Jordi, abans de llegir el pregó

La responsabilitat dels autors infantils

D’altra banda, Walliams també ha reconegut la part de responsabilitat que tenen els escriptors de literatura infantil a l’hora de generar i mantenir la passió per la lectura dels més petits: “Si els nostres llibres no capten la imaginació dels infants, deixaran de llegir i els llibres finalment moriran. S’enganxaran a les pantalles. Faran ‘scrolling’, ‘scrolling’, ‘scrolling’, sense saber què busquen i sense trobar-ho”.

Tanmateix, no s’ha postulat com un enemic de les pantalles i les noves tecnologies, però sí que defensa un espai per a la lectura, que ofereix una alternativa més activa i creativa. “Els fa pintar imatges a la seva ment”, apunta. A més, recorda que si bé ha oblidat moltes coses apreses a l’escola, mai oblidarà els llibres que l’han atrapat.

Jaume Collboni reivindica la lectura infantil i Juvenil

En el seu discurs previ al pregó, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha volgut reivindicar la lectura infantil i juvenil com un dret fonamental de la infància: “Si volem futurs ciutadans i ciutadanes lliures, crítics i compromesos, fem que els nens i nenes d’avui llegeixin”, ha dit. Collboni també destacat que “el millor exemple que podem donar als nostres fills i filles es veure els seus pares amb un llibre obert a les mans, per contagiar-los el desig de llegir”.

Què vols saber sobre Sant Jordi a Barcelona?