L’informe municipal sobre la renda familiar disponible per càpita també recull un auge de les classes mitjanes, que amb la crisi s’havien reduït. El 2016 van representar el 47,9 % de la població, mentre que l’any anterior eren el 44,1 %. Tot i això, encara estan lluny de les xifres del 2007, quan eren pràcticament el 60 %. L’augment de les classes mitjanes ha comportat una reducció de la classe baixa (20,2 %) i la molt baixa (15,3 %), tot i que aquesta última es redueix només dues dècimes. Les classes altes es mantenen en el 16,6 % de la població.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha presentat aquestes dades com “una bona notícia” i ho ha atribuït en bona part a la gestió municipal. Pisarello ha posat d’exemple la inversió del Pla de barris, així com l’increment de la despesa social. També ha recordat que el consistori està assumint despesa en habitatge i promoció econòmica que li pertocaria a l’Estat. Tècnics del Departament de Programació de l’Ajuntament han atribuït l’increment de la renda a un augment dels afiliats a la Seguretat Social.

Es redueix la distància entre Pedralbes i Ciutat Meridiana

Per tercer any consecutiu, es manté el mateix rànquing de rendes entre els 10 districtes de la ciutat, amb Sarrià-Sant Gervasi en primera posició i Nou Barris tancant la llista. Tot i això, l’Ajuntament valora positivament que el 2016 continuï paralitzat el  creixement de les desigualtats entre els barris de la zona oest de la ciutat  i els de la zona nord, i que fins i tot s’hagi reduït. Malgrat tot, una persona empadronada a Pedralbes continua disposant, de mitjana, de 7 vegades més renda que una empadronada a Ciutat Meridiana.

També s’han reduït de vuit a 5 els barris on la renda és inferior al 50% de la del conjunt de la ciutat. Aquests barris  són Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, Torre Baró, la Trinitat Vella i la Marina del Prat Vermell, tots ells, però, amb poca població (per sota dels 10.000 residents).

Els barris que guanyen més renda i els que més en perden

L’índex de renda familiar disponible ha crescut en 42 dels 73 barris, xifra que representa un 57 % respecte del total. Amb el següent mapa es pot comprovar com la majoria de barris amb una renda més elevada són els que han baixat més punts si comparem l’índex de 2015 i el de 2016. En vermell consten barris com Sarrià (-12,5), Pedralbes (-8,1) i Sant Gervasi – Galvany (-6,8). La zona on la renda de les famílies s’ha reduït més és Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes amb una pèrdua de 20,9 punts.

En aquesta taula pots consultar el rànquing dels 73 barris.