La idea era reocupar simbòlicament la Rambla, un dels eixos de més interès turístic de la ciutat, que els veïns i el comerç més tradicional fa anys que han abandonat. Els manifestants han protestat contra un “model turístic massificat i descontrolat” que, diuen, ha provocat “l’expulsió dels veïns dels barris”, la pujada dels preus de l’habitatge, la precarització laboral i la mercantilització de l’espai públic. El manifest “Barcelona no està en venda” també reclama el “dret a viure a la ciutat” i diuen que, per això, ara cal recuperar-la per a les persones que hi viuen, en lloc de deixar que es transformi en  parc temàtic per venir a visitar.

La convocatòria sorgeix de la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB), però s’hi han sumat fins a una trentena d’entitats i col·lectius, no només associacions de veïns sinó també sindicats (CGT i IAC), grups que defensen el dret a l’habitatge (PAH i 500×20), equips de recerca (Observatori DESC i Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà) i els col·lectius de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), que fa mesos que es mobilitzen contra el turisme que expulsa els veïns del barris. Avui tots aquests col·lectius han organitzat columnes per sortir des de diferents punts de la ciutat i confluir en una única gran mobilització a la Rambla.

A les 10 h han instal·lat un “punt d’informació turística” al costat del primer quiosc de Canaletes, per informar dels motius de la protesta en diferents idiomes. Diversos grups de veïns hi han plantat la seva paradeta, amb taula i cadires de càmping, al bell mig de la Rambla. Abans de les 12.30 h, han començat a baixar tots plegats per la Rambla amb pancartes, en una reocupació simbòlica que han vist també els turistes que avui coincidien en aquest espai. En arribar a l’altura del pla de la Boqueria, alguns dels manifestants han entrat al mercat amb carretons de la compra, tot mostrant que això és el que s’hi anava a fer abans al Mercat de la Boqueria: comprar menjar fresc.

Aquesta protesta arriba l’endemà de l’aprovació al ple municipal del Pla d’allotjaments turístics (PEUAT), que prohibeix l’obertura de nous hotels en una gran àrea central de la ciutat.

Els manifestants han reconegut que el PEUAT és un instrument de contenció que evitarà la creació de nous allotjaments turístics a una gran àrea de la ciutat, però que calen altres mesures, com impulsar lloguer social, per revertir la gentrificació dels barris.

A la mobilització també hi han assistit la regidora de la CUP, María José Lecha, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. La responsable municipal del districte ha recordat que a banda del PEUAT, ahir també es va presentar al ple el pla d’habitatge, que precisament preveu la creació de més habitatges de lloguer social, i que dilluns vinent es presentarà el pla turístic.

Pin ha dit que cal sumar esforços des de l’administració, el sector privat i el veïnat per aconseguir que el turisme tingui un impacte social positiu sobre la ciutat, i per evitar que la gent es vegi obligada a marxar dels barris més turístics “com passa ara”.

María José Lecha també s’ha referit al Pla d’allotjaments turístics, aprovat en una votació en què la CUP es va abstenir, perquè segons Lecha no és suficient, però sí que és una eina per regular aquesta problemàtica.