En Joan no se sent a gust amb el seu cos. NATÀLIA MORENO, autora del curtmetratge 'TRÀNSIT' "El que intentem amb aquest curt és fer veure que la gent pateix essent una altra persona i intentar conscienciar a la gent de què no s'han de posar en contra d'aquesta persona, sinó que han d'ajudar-la" L'Helena i la seva família han d'abandonar la ciutat i anar a casa els seus avis perquè necessiten ajuda econòmica. SÍLVIA CARVAJAL, autora del curtmetratge 'ARRELS' "La pobresa està a l'ordre del dia. Al nostre barri hi ha moltes famílies que ho passen malament. Hem de valorar el que tenim: potser nosaltres estem molt bé, però hi ha altres persones que no" La Raquel substitueix el futbol per l'alcohol i les drogues. ELOI REYES, autor del curtmetratge 'NIT' "Hem vist que és molt fàcil accedir a l'alcohol i no és gens bo. Nosaltres hem intentat transmetre que som joves, que no hem d'experimentar ni amb drogues ni amb alcohol i que hem de viure amb els amics, fer esport i viure amb la família" Però reflexiona i torna al camp. Són tres dels cinc curtmetratges que joves de diferents esplais de Catalunya han presentat al primer festival Edufilms, impulsat per la Fundació Catalana de l'Esplai amb l'ajuda de l'Associació Méliès. Han produït i interpretat ells mateixos les peces, que tracten problemàtiques socials que els preocupen. SUSANA ESCARDIO, tècnica educativa a Fundesplai "El festival és una bona plataforma per donar veu al jovent, per a visibilitzar-lo com a col·lectiu amb capacitat per dir coses, per influenciar la nostra societat" Els autors coincideixen que el cinema és una bona eina per sensibilitzar la ciutadania sobre temes de caràcter social.

‘Trànsit’ és una de les produccions elaborades pels adolescents de l’esplai Fontsanta Fatjó, a Cornellà del Llobregat. Se centra en la identitat de gènere i explica la història d’un jove que no se sent a gust amb el seu cos. Malgrat algunes pors, finalment es reuneix amb la seva família i els comunica que és una dona. Per altra banda, ‘Dark Street’, dels joves del club d’esplai Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, denuncia la normalització de les relacions d’abús vers les noies, ja sigui físicament o mitjançant les noves tecnologies.

Els tres restants tracten temàtiques ben diferents. El club d’esplai Pubilla Cases – Can Vidalet (l’Hospitalet – Esplugues del Llobregat) ha apostat per ‘Arrels’, una reflexió sobre com la pobresa està afectant moltes famílies. ‘Nit’, del centre d’esplai El Nus, a Sant Joan Despí, se centra en el paper que tenen l’alcohol i les drogues entre els joves i, finalment, ‘Talla el fil’, del grup d’esplai Espurnes (Esplugues del Llobregat), explica la història d’assetjament escolar d’una noia i la reacció del seu entorn davant d’aquest escenari.

Segons Susana Escardio, tècnica educativa a Fundesplai, “el festival és una bona plataforma per donar veu al jovent, per a visibilitzar-lo com a col·lectiu amb capacitat per dir coses, per influenciar la nostra societat”. De fet, els autors dels curtmetratges coincideixen que el cinema és una bona eina per sensibilitzar la ciutadania sobre temes de caràcter socialLa cita s’emmarca en la jornada anual de la Federació Catalana de l’Esplai, en què hi han participat prop de 200 monitors d’esplais d’arreu de Catalunya.