Part dels refugiats que es van acollir a la Casa Bloc de Sant Andreu aviat acabaran el programa estatal d'asil, un ajut que pot resultar insuficient per aconseguir la plena autonomia social. Per continuar ajudant-los un any més, la Generalitat engega un programa per al qual demana 500 ciutadans voluntaris perquè facin de mentors i acompanyin els refugiats a recuperar els vincles socials. A banda, la Generalitat els prestarà entre 400 i 600 euros, a més d'un habitatge, DOLORS BASSA, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies "Estem pensant en quatre o cinc mentors cadascun dedicat a un tema: des de l'aprenantge de la llengua, l'orientació i la inserció social, la laboral, el coneixement..." MARTA MARTORELL / LAURA BASCUÑANA "L'Ajuntament de Barcelona veu amb bons ulls la proposta de la Generalitat però li demana més concreció. El consistori remarca que aquest programa no és incompatible amb el servei que presta l'Ajuntament. De fet, aquest 2017 també oferiran 100 places per a sol•licitants d'asil que hagin passat pel programa estatal o bé que n'hagin quedat exclosos per diversos motius." L'ampliació de places es va anunciar aquest novembre. Entre els criteris de selecció, es tindrà en compte la vulnerabilitat dels refugiats com, per exemple, les famílies amb menors a càrrec.

Al març una part dels refugiats que han arribat a Catalunya deixaran de rebre ajudes del programa estatal d’asil, que els cobreix les necessitats bàsiques durant un any. És per això que la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat el Programa català de refugi, que té com a principal novetat la implementació de mentories socials. Aquesta nova figura es nodreix de la societat civil que vulgui acompanyar els refugiats en el procés d’integració. Aquells que vulguin fer-ho hauran de passar una entrevista prèvia i poden inscriure-s’hi a aquesta pàgina web de la Generalitat. La consellera d’Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha indicat que el principal objectiu és aconseguir la “inserció laboral i l’autonomia total” de les persones sol·licitants de refugi.

Malgrat que la Generalitat no té la competència d’asil, la consellera ha assegurat que sí que en tenen per crear un pla d’acollida. D’aquesta manera el pla preveu poder ajudar les persones refugiades que acabin el programa estatal, “en cap cas no volem crear un programa paral·lel”, ha volgut deixar clar Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania. Les ajudes socials aniran encarades cap a la inserció laboral, l’aprenentatge de la llengua i la inclusió social. A més, cada refugiat rebrà una dotació d’entre 400 i 600 euros i un d’habitatge.

El Programa català de refugi tindrà una dotació total d’un milió d’euros, si finalment s’acaben aprovant els pressupostos. Segons ha detallat Amorós, la durada màxima del pla per persona serà de 12 mesos i es revisarà la feina feta cada trimestre. Els requisits que haurà de complir la persona que vulgui acollir-se al pla, a part d’haver acabat el programa estatal, és estar empadronat, tenir una renda per sota de la mínima d’inserció i no tenir més ingressos.

El pla ja està posat en marxa i crearà els primers grups de refugiats i mentors durant el mes de maig. Tant Bassa com Amorós han insistit que el projecte ha estat pensat comptant amb els ajuntaments i que parteix “d’un gran consens i per descomptat comptem amb Barcelona”.

L’Ajuntament de Barcelona ja té un programa propi

El consistori veu amb bons ulls la proposta de la Generalitat, però li demana més concreció. L’Ajuntament remarca que aquest programa no és incompatible amb el servei que presta el consistori. De fet, aquest 2017 també oferiran 100 places per a sol·licitants d’asil que hagin passat pel programa estatal o bé que n’hagin quedat exclosos per diversos motius. Es tindrà especial atenció als perfils més vulnerables, com ara les famílies amb menors a càrrec.