Aquest és un dels mails que milers de clients de les principals companyies elèctriques han rebut aquests dies per mirar de tranquil·litzar-los respecte a l'increment del preu de la llum. Les empreses els recorden que el tipus de tarifa que tenen contractada no es veu afectada per les fluctuacions d'aquests darrers dies. Però, de totes maneres, també els recomanen que facin un consum responsable si no volen ensurts. Tant Gas Natural com Fecsa-Endesa asseguren que més de la meitat dels seus clients no experimentaran un increment en la factura d'aquest mes de gener. El motiu és que, des de l'any 2009, el sector està dividit, pràcticament a parts iguals, entre dues modalitats de contractes: els del mercat lliure, en què s'aplica sempre un mateix preu al quilowatt per hora independentment de les variacions, i els del mercat regulat o majorista, en què el preu del quilowatt varia cada hora en funció de l'oferta i la demanda. Ara bé, els experts alerten que a la llarga, ara per ara, el mercat regulat resulta més barat que el lliure. ANIOL ESQUERRA, director de projectes d'Ecoserveis "Ara estem tots en mode pànic perquè han pujat els preus però a l'abril per exemple el mercat regulat estava tres vegades més barat que no pas el mercat lliure. Per tant el mercat regulat sempre és més econòmic en aquest sentit. Ara bé, hi manquen opcions com ara fomentar les energies verdes o les energies renovables." Només als que tinguin la tarifa regulada els val la pena aplicar consells com les rentadores nocturnes, quan la llum és més barata, i estar pendents de les fluctuacions que es poden veure hora a hora al web de Red Eléctrica Española. Això sí: perquè aquest sistema funcioni plenament cal tenir un comptador de nova generació. Si no, se'ns aplicarà un perfil mitjà extret del conjunt dels consumidors.

Quina tarifa elèctrica teniu a casa vostra?“. És una de les preguntes més repetides aquests dies en moltes converses de carrer, arran de l’allau d’informacions que alerten sobre la pujada de preu de l’electricitat. I, també, és una pregunta que la gran majoria no sabem respondre.

El cert, però, és que d’això depèn el nostre grau de preocupació de cara a les factures dels pròxims mesos. El més important és saber si tenim un contracte de mercat lliure, en què s’aplica sempre un mateix preu al quilowatt per hora independentment de les variacions, o de mercat regulat o majorista, en què el preu del quilowatt varia cada hora en funció de l’oferta i la demanda.

Les grans elèctriques, com Endesa o Gas Natural, han enviat missatges de mòbil i correus electrònics a tots els clients que s’han acollit al mercat lliure. En aquests missatges, asseguren que “les pujades de preu de la llum de les quals s’està parlant els últims dies no afecten la seva tarifa“, tot i que també els recomanen “fer un ús racional de l’energia, ja que la factura de la llum també depèn del consum” que se’n faci.

Segons dades de les principals operadores del sector, ara com ara els clients amb tarifes de mercat lliure (és a dir, a preu fix) representen una mica més de la meitat del total. Els experts, però, asseguren que, a la llarga, el mercat regulat surt més a compte. “Ara estem tots en mode pànic perquè han pujat els preus”, diu Aniol Esquerra, director de projectes d’Ecoserveis, “però a l’abril, per exemple, el mercat regulat estava tres vegades més barat que no pas el lliure, per tant, el mercat regulat sempre és més econòmic en aquest sentit”. Tot i així, Esquerra lamenta que “hi manquen opcions com ara fomentar les energies verdes o les energies renovables”, que podrien abaratir encara més el preu de l’electricitat.

Per tant, doncs, si hem de fer cas de les dades de les operadores, només aquells que tinguin una tarifa regulada té sentit que apliquin les repetides recomanacions de posar rentadores a la nit i fer la major part possible del consum a la nit, quan el preu de la llum és més barat. Perquè aquest sistema funcioni plenament, però, cal tenir un comptador de nova generació. Si no, s’aplicarà un perfil mitjà extret del conjunt dels consumidors.