MIQUEL GONZÁLEZ, secretari general CGT-Ensenyament "Entenent que hi ha un element important que la gent ha de considerar que és no només sortir massivament amb un conjunt de sigles, sinó la importància i l'oportunitat de situar la protesta en el moment oportú, que és quan s'està produint el debat de pressupostos perquè, pel que sembla, el dia 9 serà ja definitiu el signar o no l'aprovació dels pressupostos. // La primera cosa necessària és un increment de plantilles, en aquests darrers anys s'han acomiadat més de 7.000 professors, perquè pugui permetre una reducció de l'horari lectiu i això doni una millor atenció a l'alumnat i, a la vegada, millor temps de coordinació i d'atenció a les famílies. D'altra banda, en tot el sector de substitucions, que s'han de produir des del primer dia, no des del setè dia com passa moltes vegades, i des de l'1 de setembre. A més de cobrar les nòmines del juliol, que ja feia temps que s'havien perdut, o tenir les substitucions necessàries per als majors de 55 anys."

Justament aquest dimecres es debaten en comissió al Parlament les esmenes que els grups han presentat als pressupostos en matèria d’ensenyament. La convocatòria és exclusiva del sindicat CGT. La resta de sindicats han acordat una aturada el 9 de febrer. “Hi ha un element important que la gent ha de considerar que és no només sortir massivament amb un conjunt de sigles“, ha dit el secretari general de la Federació d’Ensenyament de la CGT, Miquel González, “sinó també la importància i l’oportunitat de situar la protesta en el moment oportú, que és quan s’està produint el debat de pressupostos perquè, pel que sembla, el dia 9 serà ja definitiu signar o no l’aprovació dels pressupostos”.

En un comunicat emès el desembre passat la CGT ja considerava que al febrer serà tard per incidir en els pressupostos de la Generalitat i per això han fet coincidir la protesta amb el debat, al Parlament, de les esmenes parcials als comptes d’Ensenyament. Segons es pot llegir en el document: “Fer una jornada de vaga aïllada i quan ja està tot decidit desvirtua el compromís que tots els sindicats havíem pres davant del professorat.”

La protesta s’ha iniciat a la plaça de Sant Jaume amb prop d’un centenar de persones. Des d’allà, han començat a marxar cap al Parlament on, a dos quarts de 12 del matí, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, exposava la proposta de pressupost del seu departament davant els membres de la comissió, que han defensat les esmenes de cada partit.

Durant el trajecte entre la plaça de Sant Jaume i el Parc de la Ciutadella, el nombre de manifestants ha anat creixent, fins a arribar a aplegar unes 500 persones davant del Parlament. Entre les persones que han seguit la marxa, hi havia les diputades de la CUP Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

Al llarg del matí, les consignes més escoltades han estat  per reclamar “diners públics per a l’escola pública”, la necessitat d’una “vaga general” i altres proclames com “sí que hi ha diners, els donen a l’Opus Dei”.

Quines reclamacions fa el sector educatiu?

Darrera d’aquesta convocatòria de vaga hi ha velles reivindicacions dels professionals de l’ensenyament, com ara tornar a l’horari lectiu amb 18 hores a la secundària i 23 a la primària, substitucions del personal des del primer dia, reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys, cobrament del juliol del personal substitut, cap tancament d’aules a l’ensenyament públic i reducció de ràtios.

La primera cosa necessària és un increment de plantilles“, segons Miquel González, que ha recordat que “en aquests darrers anys s’han acomiadat més de 7.000 professors”. L’objectiu, segons el secretari general de la Dederació d’Ensenyament de la CGT, és “permetre una reducció de l’horari lectiu i una millor atenció a l’alumnat, a la vegada que més temps de coordinació i d’atenció a les famílies”.