La temperatura més baixa del municipi barceloní ha estat de -5 ºC i s’ha registrat al revolt de les Monges, a Vallvidrera, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, segons ha informat Comando Tibidabo. La geografia del lloc fa que sigui el punt més fred de Barcelona. En canvi, a l’Observatori Fabra el fred no ha estat tan excepcional i la temperatura, a primera hora, ha estat sota zero durant poca estona i ha arribat als -0,8 ºC de mínima. Aquest últim registre no s’havia assolit des del 6 de febrer del 2015. Llavors l’onada de fred va fer caure el termòmetre fins a -1,3 ºC. Cal destacar que a Badalona, amb 0,4 ºC, ha estat el matí més fred des del 12 de febrer del 2012.

Dins de la ciutat, segons dades de Meteoclimatic i Meteocat, la temperatura ha oscil·lat entre el grau negatiu de la Zona Universitària, el grau positiu de Gràcia o Poblenou, i els dos graus registrats als barris de Sants, Sant Gervasi o Sant Andreu. De fet, al barri de Gràcia no es registrava un valor tan baix des del 23 febrer del 2013, quan es va arribar als 0,6 ºC. En canvi, l’efecte de l’illa de calor ha fet que aquest matí la temperatura fos superior als llocs més massificats urbanísticament, com l’Eixample o el Raval, on el termòmetre s’ha quedat en només tres graus.

A primera hora, la glaçada feble en alguns barris i zones allunyades de la del centre de la ciutat ha fet que moltes fonts i sortidors d’aigua quedessin ben congelats. Així ha quedat un petit llac als Jardins del Rec, a Sant Andreu, on s’ha format una capa d’uns 3 mm de gruix, tal com ens ha explicat amb aquestes imatges en Sergi Corral.

Com a curiositat, aquest matí al programa ‘El matí de Barcelona’, de BTV ràdio, hem volgut comprovar la diferència tèrmica entre el punt més fred i càlid de la ciutat. La diferència, a les vuit del matí, ha estat d’un símbol o de 8,6 graus, depenent de com es vulgui mirar: mentre al revolt de les Monges es registraven -4,3 °C, al mig de la ciutat, a l’Eixample, en tenien 4,3 ºC.