Es tracta d’una via provisional que s’aprovarà per decret les properes setmanes que ha de servir per parar el cop dels lloguers abusius que s’estan produint, especialment, a la ciutat de Barcelona. L’objectiu de l’executiu català és elaborar una llei d’aquí a nou mesos que reguli el lloguer i doni “estabilitat” a propietaris i arrendataris, tot i que la normativa espanyola no permet a la Generalitat fixar preus màxims. Per aquest motiu, de moment, tirarà endavant aquest decret, que s’ajusta a la legalitat, i servirà de guia als llogaters per saber quins preus són raonables o no. També ha de permetre que els arrendadors no fixin preus “desproporcionats”.

Aquesta és una de les conclusions que ha exposat el govern català a les entitats que configuren la taula de treball per regular el lloguer, que es va crear el setembre passat. Aquest dimarts s’han reunit per vuitè cop en els últims mesos.

La consellera d’Habitatge, Meritxell Borràs, ha explicat que aquest índex serà públic i que s’haurà de posar en el contracte i a l’anunci del lloguer si el preu és superior. El valor indicarà el preu per metre quadrat i es calcularà basant-se en el registre de l’Incasòl, que és de centenars de milers de pisos. “Volem afavorir la transparència”, ha afirmat Borràs. La mesura, segons ha assenyalat, ha de desincentivar els preus alts. Per fer-ho, l’executiu català pretén que els ajuntaments que es vulguin acollir a aquest índex apliquin mesures per bonificar o penalitzar els propietaris en funció del preu de la seva oferta. Per exemple, amb la rigidesa en l’IBI si es posen preus superiors al de referència o amb ajudes en la rehabilitació si són inferiors. “No podem garantir que els ajuntaments s’hi implicaran”, ha reconegut la titular d’Habitatge, però ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona ha participat a la taula de treball i que “se’n sent partícip”.

Borràs ha presumit que l’executiu català està decidit a “actuar basant-se en els fets” i ha instat l’Estat espanyol a col·laborar en aquest aspecte. La consellera ha explicat que el govern central es pot implicar flexibilitzant l’impost de la renda o el de societats als propietaris que situïn preus per sota dels de referència.

Aposta pel lloguer

Segons ha explicat la consellera, l’executiu català té la vista posada a consolidar el lloguer com una eina efectiva per a l’habitatge. Per això, una altra dels resultats d’aquesta taula de treball és la possibilitat d’allargar els contractes a una temporalitat mínima de cinc anys, més tres de pròrroga. Es proposa també crear un registre de lloguers de Catalunya que permeti identificar males pràctiques en el lloguer.