Actitud i molta intenció. És el que demana el rap i també el que reclama una situació urgent com la dels refugiats. "Som els menuts d'aquest món, d'experiència no en tenim, però es veu molt clar que falten intencions per fer un món millor." El concepte de refugi, la implicació política o les prioritats de les generacions més joves són alguns dels temes que tracten les estrofes. AINA GRAU "Als turistes els acollim molt bé, però als refugiats, no. No els acollim." BERTA MAS "La nostra veu també és important encara que siguem petits." GAEL HOMAR "A mi el que més m'agrada és la cançó, perquè el rap m'agrada bastant." La idea de fer el 'Rap dels refugiats' va sorgir de la Maria i l'Andreu, els monitors del casal d'estiu del Foment Hortenc. La Maria va passar dos mesos i mig en un camp de refugiats al nord de Grècia i va tornar amb ganes de sensibilitzar el seu entorn. La resposta dels infants ha estat molt positiva. MARIA CLAPÉS, coordinadora del casal d'estiu del Foment Hortenc "El fet de treballar una problemàtica actual amb ells va fer que en fossin més conscients i, sobretot, estiguessin més motivats. Volíem conscienciar els nens i les famílies." PATRÍCIA ÁLVAREZ "Per arribar a més gent i fer més difusió, també gravaran una versió del videoclip amb subtítols en anglès." El missatge és clar. "Visca l'empenta i que marxi la por!"

L’Andreu i la Maria són germans i fa temps que fan teatre al Foment Hortenc. Fa quatre anys van fundar el casal d’estiu de l’entitat i cada setmana del mes de juliol tracten una temàtica amb els infants que conclou amb una representació escènica i, en aquest cas, una cançó. La vintena de nens i nenes que hi van participar la primera setmana van crear el ‘Rap dels refugiats’.

“Turistes, benvinguts, passeu, passeu…”

El concepte de refugi, la benvinguda que es dona als turistes però no s’ofereix als refugiats, la implicació política o les prioritats de les generacions més joves són alguns dels temes que tracta la lletra. “Refugi ho són els pares, la família i l’escola, no un descampat amb quatre tendes i soldats”, assenyala una estrofa.

Ara, la idea ha anat més enllà i han gravat un videoclip per ampliar la difusió del projecte. “Ho fem per conscienciar els menuts i les famílies”, explica la Maria, que es va passar dos mesos i mig en un camp de refugiats a Cherso, al nord de Grècia. “He tornat amb ganes de difondre tot el que he viscut i que la gent del meu voltant sigui conscient del tema.”