La convocatòria l’ha feta la Fundació Migra Studium, que treballa en l’acompanyament d’aquestes persones. Des de fa més de cinc anys, gairebé diàriament, els voluntaris de l’entitat creuen el control policial i visiten alguns dels interns, per això coneixen de primera mà les condicions en què es troben.

Així, un d’aquests voluntaris, en Ramon Centelles, ha explicat que “és molt important que se sentin acompanyats quan els visitem, perquè pateixen molta angoixa“. Una ansietat provocada, diu Centelles, pel fet que “no saben què els passarà”. Aquest voluntari, que ha visitat més d’un intern, detalla que “molts han arribat aquí d’altres comunitats autònomes, alguns acaben d’arribar en pastera i no parlen l’idioma, i en no tenir ningú de confiança, és en certa manera com si estiguessin incomunicats”. En aquest sentit, Ramon Centelles sentencia: “agraeixen molt el nostre suport“.

La fundació denuncia que els CIE són centres de privació de llibertat on es vulneren els drets fonamentals de persones, que en la majoria dels casos no han comès cap delicte. Migra Studium matisa que “als CIE hi ha interns persones amb antecedents penals i antecedents policials“, quan són qüestions molt diferenciables. Segons expliquen, “un antecedent policial és quan la policia acredita que algú no té la residència en regla”.

Incidents reiterats

L’entitat ha recordat que en els darrers mesos s’han produït al centre amotinaments, vagues de fam i intents de fugida. Una realitat que segons Migra Studium posa de manifest la violència que es viu en aquests CIE.

Acte de solidaritat

La protesta ha intercalat la lectura dels testimonis dels interns amb  moments de vetlla i pregària.  Una mobilització que la Fundació Migra Studium organitza des de fa tres anys en suport a aquestes persones privades de llibertats i les seves famílies.

La iniciativa compta amb l’adhesió de Càritas de Barcelona, Justícia i Pau, i d’altres organitzacions vinculades a l’església.