Un jove milicià nascut a la Barceloneta és el fil conductor de la mostra “Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria”. Es relata, a través de set panells amb fotografies i imatges de la família, la investigació sobre una pintada a la paret del carrer de Sant Miquel que va servir per descobrir qui era Pedrola. DANI CORTIJO, historiador “És com un paradigma d’aquella joventut que uns van acabar a l’exili, els altres van acabar morts, en una guerra com la Guerra Civil. I és tota aquella generació perduda en aquell moment. A més, simbòlicament que sigui una persona que ha mort i que és de les primeres que surt amb els camions de la Barceloneta, que els propis veïns li dediquen un carrer a la Barceloneta.” La mostra també recull la lluita el 2009 dels veïns del barri amb les institucions per conservar la pintada amb el nom de Miquel Pedrola. DANI CORTIJO, historiador “Un conjunt de veïns es van haver de mobilitzar després de descobrir que hi havia una pintada en un carrer, al carrer de Sant Miquel, mig esborrada que era de l’antic nomenclàtor de com es deia el carrer durant la Guerra Civil, el nom era Miquel Pedrola. Al final es va aconseguir restaurar.” L’exposició inclou un vídeo inèdit amb el viatge de la filla del milicià a Osca que volia veure on va morir el seu pare. La mostra s’ha concebut per ser itinerant i com a material didàctic per a les escoles de la ciutat.

Una pintada apareguda el 2008 a la paret d’una finca del carrer de Sant Miquel, a la Barceloneta, quan s’estaven fent obres es va acabar convertint en la lluita d’un historiador jove, Daniel Cortijo, i la dels veïns del barri per tal de mantenir-la. I és que no es tractava d’una pintada qualsevol, era el nom que aquest carrer va tenir entre el 1936 i el 1939, el d’un veí del barri, Miquel Pedrola, milicià republicà mort el 8 de setembre del 1936 a Osca durant la Guerra Civil.

La Casa de la Barceloneta 1761 recorda en l’exposició “Miquel Pedrola. Del vestigi a la memòria”, que es pot visitar fins al 31 de gener, aquesta lluita per conservar la pintada i per reivindicar la figura de Pedrola.

La mostra forma part del projecte de la Casa de la Barceloneta per recuperar la memòria d’aquest barri. Està estructurada i concebuda de tal manera que les escoles que ho vulguin podran disposar d’aquest material com a eina pedagògica. Només cal que es posin en contacte amb els organitzadors.