El desgast en els tràmits necessaris són els motius que esgrimeix el grup Emin Capital per fer-se enrere en l’operació. El projecte per convertir la Torre Agbar en el primer hotel de la cadena Hyatt a la ciutat va sortir a la llum el 2013. A finals de juliol del 2015, l’Ajuntament va confirmar que el projecte de l’hotel de luxe podia tirar endavant tot i la suspensió de llicències d’allotjaments turístics perquè el promotor ja disposava d’un certificat d’aprofitament urbanístic que li permetia demanar la llicència. De fet, l’octubre del 2016, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va afirmar que ja s’havien fet tots els passos pertinents i que en breu s’atorgaria el permís. Ara, però, el mateix grup ha decidit aturar-ho.

Expressen el mateix des de l’Ajuntament, que afirma que ha estat “estrictament una decisió del promotor, que va poder tramitar la llicència”. El consistori nega haver posat cap tipus de barrera que hagi provocat la renúncia de l’empresa.

Des del principal grup de l’oposició, CiU, el regidor Jordi Martí ha lamentat que el govern de Colau hagi posat “traves” i enviï un missatge al món que a Barcelona “no són benvingudes les inversions de capital internacional que aporten valor afegit”. “Impedeix la instal·lació d’hotels de cinc estrelles a la ciutat i, en canvi, atorga sense problemes llicències per construir albergs amb 400 llits al Poblenou”, ha afegit.

La nova Torre Glòries

A més dels 142 milions d’euros que ha pagat Merlin Properties per la compra de la Torre Agbar, la societat preveu invertir 15 milions d’euros més a convertir l’immoble en oficines. A l’edifici, ja se l’anomena Torre Glòries. Amb el lloguer d’espais, esperen obtenir uns ingressos bruts de 10,3 milions anuals. Merlin Properties és una societat cotitzada d’inversió immobiliària composta en un 22,27 % pel Banc de Santander, en un 6,44 % pel BBVA i en un 3 % per Principal Financial Group.