El Jordi i la Caterina són dos dels socis de la cooperativa de consum Germinal Farró. Preparen les comandes que els 35 associats de l'entitat hauran de recollir. Defensen que la cooperativa és una eina de transformació social que els permet fer un consum conscient, responsable i crític. JORDI MARTÍ, soci de la cooperativa Germinal Farró “No en tenim prou amb anar a una botiga i que se'ns digui que aquest producte és ecològic, sinó que volem força més enllà. Volem tenir contacte amb els nostres proveïdors: com ho produeixen, en quines condicions, a qui beneficia.” El treball d'aquesta cooperativa és un clar exemple d'economia social i solidària al barri que l'Ajuntament vol fer visible al districte de Sarrià – Sant Gervasi. Per fer-ho, ha triat l'Associació Cultural Casa Orlandai, que ara està elaborant un mapa amb totes aquestes iniciatives. També oferirà formació a les entitats. MÒNICA BENEYTO, tècnica de projectes a l'Associació Cultural Casa Orlandai “Comptem amb el suport d'una consultora experta en economia social que oferia formació a mida a aquestes entitats. Per exemple si necessiten millorar en temes de fiscalitat, millora en com construir nous projectes. Com ampliar la base social.” La Mònica és una de les tres persones de l'entitat que treballen en aquest projecte que va començar al novembre i té una durada de vuit mesos. XAVIER RUBIO, tècnic del Comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària de l'Ajuntament de Barcelona “La ciutadania li permetrà visibilitzar i, per tant, conèixer que existeix l'economia social i solidària que a més a més la té al barri o al districte. I a nivell d'estratègia global de reforçar una altra manera de fer economia permet teixir, permet enxarxar, permet dinamitzar.” Aquest projecte es presentarà a la Casa Orlandai a finals de gener. I a principis de febrer es farà a la Casa Sagnier i al Centre Cívic Vázquez Montalbán.

La cooperativa de consum Germinal es va crear l’any 1993 al barri de Sants i el 2005 es va establir Germinal Farró. Ara tenen 35 socis, gairebé tots veïns del barri, que constitueixen el que ells denominen les “unitats de consum”. Jordi Martí va ser un dels iniciadors d’aquesta cooperativa, que autogestiona el consum de productes agroecològics. Defensen una alimentació amb sentit i un consum conscient, responsable i crític. “No en tenim prou d’anar a una botiga i que se’ns digui que aquest producte és ecològic, sinó que volem anar força més enllà. Volem tenir contacte amb els nostres proveïdors: volem saber com ho produeixen, en quines condicions i a qui beneficia”, explica Martí.

Germinal Farró és una de tantes iniciatives denominades d’economia social i solidària que es desenvolupen al districte de Sarrià – Sant Gervasi des de fa anys. L’Ajuntament de Barcelona vol fer-les visibles. Per això ha engegat un projecte a cinc districtes de la ciutat per tal d’identificar, teixir, enxarxar i dinamitzar el treball de totes.

A Sarrià – Sant Gervasi, l’Associació Cultural Casa Orlandai ha estat l’escollida, entre altres set entitats que es van presentar a la licitació, per elaborar, entre altres coses, un mapa del districte per fer visibles entitats com la Cooperativa Germinal Farró. Aquesta associació arrelada a Sarrià també oferirà formació. Ha rebut una dotació de 30.000 euros. “Tenim el suport d’una consultora experta en economia social que oferia formació a mida. Per exemple, si alguna entitat necessita millorar en temes de fiscalitat, millorar en com construir nous projectes o ampliar la seva base social”, explica Mònica Beneyto, una de les tres persones de l’associació que treballen en aquest projecte, que va començar el mes de novembre i que tindrà una durada de vuit mesos. 

El mapa elaborat per l’Associació Cultural Casa Orlandai s’integrarà en el de Pam a Pam, una eina que han engegat SETEM i la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Catalunya. “La ciutadania podrà conèixer que funciona l’economia social i solidària i que, a més a més, la té al barri o al districte. A la ciutat de Barcelona ja existien 5.000 iniciatives d’aquesta mena, abans que l’Administració tingués una política pública específica que té com a objectiu reforçar una altra manera de fer economia”, remarca Xavier Rubió, tècnic del Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest projecte es presentarà a la Casa Orlandai a finals de gener. I a principis de febrer es farà al Centre Cívic Vázquez Montalbán i a la Casa Sagnier.