LAIA MARTÍ, responsable Educació UGT "No demanem coses noves sinó que demanem tornar al que nosaltres teníem, i no ho demanem per l'any que ve sinó que demanem un calendari, veure al túnel que hi ha una mà estesa per negociar alguna cosa però és que ni el Departament ni el Govern no ens està donant res". RAMON FONT, portaveu USTEC-STEs-IAC "El curs vinent hem de veure reducciíó a l'horari lectiu, s'ha de visulitzar ja el curs vinent, i si ens fan un calendari de retorn encara estaríem disposats". MARTA TEJEDOR, responsable Ensenyament públic CCOO "Volem i ens posem a disposició del Departament i del Govern i estem disposats i decidits a negociar. Estem decidits a negociar perquè volem arribar a acords, perquè volem millorar les condicions dels treballadors i treballadores de l'educació pública".

Entre les principals reivindicacions que plantegen USTEC, CCOO, UGT i ASPEP destaquen el retorn a l’horari lectiu dels mestres de 18 hores a secundària i 23 hores a primària i recuperar els 6.000 docents que, segons ells, s’han quedat sense feina pel canvi d’hores lectives dels mestres.

Els sindicats també demanen reduir dues hores lectives als majors de 55 anys, substituir tot el personal des del primer dia, retirar l’extensió del pla pilot de nomenaments, que no es tanqui cap aula i convocar oposicions per garantir l’estabilitat del personal interí, que actualment, diuen, suposa més del 25 % de les plantilles.

Els sindicats asseguren que només volen recuperar les condicions laborals que tenien abans del 2010. Xifren aquestes reclamacions en uns 145 milions d’euros que consideren assumibles però denuncien que, fins ara, la postura del Departament d’Ensenyament és “immobilista”.

Calendari de mobilitzacions

Davant d’aquesta situació, el proper mes s’han previst diverses accions reivindicatives. Durant la setmana del 16 al 20 de gener hi haurà un Mesa Sectorial en què els representants dels treballadors esperen avançar en les seves reivindicacions. El 26 de gener s’han convocat concentracions territorials i, si no hi ha entesa, el 9 de febrer hi haurà vaga, coincidint amb la votació dels pressupostos.

USTEC, CCOO, UGT i ASPEP ofereixen “mà estesa” al Departament d’Ensenyament: “estem a disposició del govern per negociar”, asseguren, “volem arribar a acords per millorar les condicions laborals dels treballadors de l’ensenyament públic”.

Per la seva banda, la CGT ha convocat una altra vaga, en aquest per el 18 de gener, durant el debat de pressupostos.