La Jove Orquestra Nacional de Catalunya fa quatre estades formatives a l'any en què aquests 85 músics d'entre 19 i 25 anys, seleccionats després de presentar-se a unes audicions força exigents, fan classes amb músics de primer nivell i preparen un concert. JAUME GURI, violinista "Venir a una orquestra com aquesta, treballar entre amics i amb professors que venen a vegades de tot Europa, de les millors orquestres venen a fer-nos classes i després treballar el repertori." MARIA CUATRECASAS, violinista "Ha sigut molt intens tot, perquè ha sigut un encontre molt curt, però ens hi hem esforçat tots molt." El 75è Encontre de la JONC ha servit per preparar un concert especial dedicat al 20è aniversari de Projecte Home, una ONG que treballa també amb joves en la prevenció i el tractament de les addiccions. El repertori d'aquest concert, titulat 'Catarsi', incloïa obres de Brahms, Bach, Mozart, Haydn i Stravinsky especialment seleccionades per a l'ocasió. MANEL VALDIVIESO, director artístic de la JONC "És un programa a mida, en què totes les obres del programa parlen de regeneració, d'evolució, de transformació, de millora... També d'esforç i de sacrifici des de punts de vista diferents." A l'estada formativa que la JONC ha fet aquesta setmana a Salou, els joves músics no només han assajat sinó que també han conegut les vivències dels joves que es tracten a Projecte Home. ORIOL ESCULIES, director de Projecte Home Catalunya "Va ser un encontre molt emotiu amb usuaris i usuàries nostres en tractament, que s'explicaven les seves experiències de vida. Realment va ser molt frapant i inclús molt emocionant, amb molts dels nois i noies joves músics, veure com s'emocionaven en escoltar l'experiència de vida d'un noi que malauradament havia passat per un procés d'una addicció." Avui 1.800 persones gairebé han omplert L'Auditori de Barcelona i, amb el preu de les entrades, d'entre 10 i 35 euros, han contribuït a finançar les iniciatives de Projecte Home amb uns 40.000 euros.

El programa, dedicat especialment al Projecte Home, s’ha centrat en obres inspirades en la lluita per la superació, tal com explica el director de la JONC, Manel Valdivieso: una part de la Primera Simfonia de Brahms, que “és un trànsit de la foscor a la llum”; la Passió segons Sant Mateu, de Bach, que “parla de l’esforç, de la lluita i la victòria final” (cantada pel baríton Josep Ramon Olivé); l’obertura de ‘La flauta màgica’, de Mozart, que representa “la lluita entre el bé i el mal” i “passa per un procés necessari de purificació dels protagonistes”; el preludi de ‘La creació’, de Haydn, que és “la descripció del caos abans de l’arribada de la llum”, i la suite del 1919 ‘L’ocell de foc’, de Stravinsky, que és “una paràfrasi de l’au fènix, brillant i amb poders màgics, que mor i després ressuscita de les seves cendres, tot plegat passat pel tamís dels grans contistes russos”. Aquesta última obra era avui el repte més difícil del repertori per a aquests joves músics.

A més del concert benèfic, un grup de joves atesos pel Projecte Home van fer una xerrada a Salou en el marc d’aquesta estada formativa dels músics de la JONC. La trobada va resultar enriquidora per a tots i els joves músics es van arribar a emocionar en sentir l’experiència de vida d’aquests altres joves que han passat pel món de les drogues. El director del Projecte Home a Catalunya, Oriol Esculies, explica que la música, així com l’esport o altres activitats artístiques, és per als joves un mecanisme de prevenció contra l’addicció a les drogues, atès que molts dels que hi cauen ho fan en no trobar altres alternatives d’oci que els resultin atractives. En aquest cas, la música de la JONC també ha servit al Projecte Home per organitzar un concert benèfic del qual l’ONG en treurà 40.000 euros per als seus projectes.