L'Ajuntament ha entregat simbòlicament aquesta casa del carrer de Canet número 22 a cinc entitats culturals de Sarrià. La nova seu de la cultura popular s'ha batejat com "la Sarrianenca". Tot i que les associacions estan contentes perquè fa 8 anys que ho demanaven, aquest habitatge només té 60 metres quadrats. NÚRIA ESTEVE, Comissió de Festes de Sarrià “Aquesta caseta no és la necessitat que tenim com a entitats, però sí que és un pas molt important per començar a fer una cohesió amb les entitats de cultura”. Diablesses i Diables de Sarrià, que ara guarda una part del seu material al pati de l'associació de veïns, serà una de les entitats beneficiades. SANTI ESTRADA, Diablesses i Diables de Sarrià “Diables grans doncs té molta quantitat de material i està escampat per les cases de tots els components. Vull dir que aquest és un problema. Cada vegada que fem una sortida busquem qualsevol cosa: no, està a casa de ‘fulano’, està a casa de ‘sotano’”. ALBERT ARBÓS, Colla Gegantera de Sarrià “Igual arribem alguna nit d'alguna trobada. Doncs podríem mirar de deixar els gegants aquí, desmuntats, i l'endemà doncs ja quan districte estigui obert, ja es pugen i no s'ha de demanar autoritzacions.” Aquest local, però, encara no està buit. Aquí té la seva seu un col·lectiu de pintors que han estat els llogaters durant 22 anys i que ara l'Ajuntament obliga a marxar. UTE REBHOLZ, presidenta de l'Associació de Pintors Canet 22 “Nuestro abogado nos ha dicho que de ninguna manera entregáramos las llaves. No, no las vamos a entregar.” Al juny passat, el Patronat Municipal d'Habitatge els va comunicar que no els renovava el contracte. UTE REBHOLZ, presidenta de l'Associació Pintors Canet 22 “Vino el rodillo, pum! Encima nuestro. Fuera esta gente. Nosotros todavía estamos así un poco atónitos porque nos podían haber dicho en algún momento la verdad.” Els artistes no entenen per què el regidor Daniel Mòdol els va demanar que redactessin un projecte cultural més obert al barri, quan segons ells, l'Ajuntament ja tenia clar que volia convertir la casa en seu cultural. JOSEP SABATÉ, Associació Pintors Canet 22 “Una altra cosa és que ells ho haguessin plantejat honestament. Mira, volem fer aquest projecte en aquesta casa. I també us farem participar d'aquest projecte si voleu, perquè sou un col·lectiu artístic, però això no ha vingut mai així. Han sigut mentides, tot secretisme.” De moment, les entitats culturals encara no han pogut accedir al local.

La caseta del carrer de Canet número 22 és des d’aquest dilluns la nova seu permanent de la cultura popular del barri, que s’ha batejat com “la Sarrianenca”. L’acte es va fer al carrer i les cinc entitats no van poder accedir a la casa perquè els actuals llogaters, l’Associació Canet 22 Pintors, s’han negat a deixar l’habitatge. Afirmen que l’Ajuntament els vol fer fora i, segons Ute Rebholz, presidenta de l’associació, “el nostre advocat ens ha dit que, de cap manera entreguem les claus. I no les entregarem”.

Un altre membre del col·lectiu, Josep Sabaté, també afegeix que esperaran una nota judicial perquè els digui què han de fer. Aquest col·lectiu de pintors té la seva seu en aquest local des del 1994, després de guanyar un concurs públic. Actualment paguen un lloguer de 800 euros i el contracte està a nom d’una de les associades, Pilar Cárceles. Fa uns sis mesos, aquest grup d’artistes va voler posar com a titular del contracte de lloguer l’associació, perquè la companya que era la titular deixava la casa per treballar al seu propi taller. En aquest moment, afirmen, quan es van posar en contacte amb el Patronat d’Habitatge, se’ls va obligar a “deixar la casa”.

L’associació de pintors va demanar ajuda a les altres entitats del barri per mantenir el seu local i van aconseguir recollir 900 firmes. Fins i tot van demanar ajuda a l’actual regidor del districte, Daniel Mòdol, però segons creuen els artistes, l’Ajuntament ja tenia clar per a què volia la caseta. La presidenta explica que el regidor els va animar a presentar un projecte més obert per al barri i, tot i que van plantejar l’espai com una galeria expositiva dels artistes que hi treballen, es va rebutjar la proposta. Josep Sabaté es queixa també que ningú els va informar que el dilluns 2 de gener es feia l’entrega simbòlica de la casa: “Va ser una sorpresa per a nosaltres. Jo crec que és una falta d’honestedat total”.

Fins que els pintors no deixin la caseta, les noves entitats, com ara la Comissió de Festes del Roser de Sarrià o la Colla de Diablesses i Diables de Sarrià, no podran fer ús de l’espai, que té 60 metres quadrats. La casa ha de servir com a punt d’informació de la cultura popular al barri, per fer-hi reunions i emmagatzemar el material de les entitats. Per a les entitats que hi tenen seu ara, malgrat que no poden utilitzar-la, és una oportunitat. Segons Santi Estrada, president de Diablesses i Diables de Sarrià, ara tenen el material escampat per diferents cases del barri i, segons Albert Arbós, de la Colla Gegantera de Sarrià, seria una manera de guardar els gegants quan tornen d’una trobada i l’endemà portar-los al districte.

Les cinc entitats es mostren satisfetes per haver aconseguit aquesta casa popular però asseguren que ja hi ha cinc associacions més que estan interessades en tenir un espai al barri. A més, algunes d’aquestes entitats puntualitzen que aquest nou espai no es pot comparar al de districtes com ara Ciutat Vella o Sant Martí, on gaudeixen de centres de cultura popular de més 1.000 metres quadrats.