Aquesta pista de gel i les activitats de circ han substituït l'espai que els cossos de seguretat ocupaven fins ara al Festival de la Infància. La intenció dels organitzadors és reorientar els continguts del certamen cap a un sentit més lúdic i esportiu. ROSER SOLEY, directora del Festival de la Infància "La idea és continuar amb el que tenim ara el festival i anar ampliant amb les activitats lúdiques i esportives." Una decisió que rep el suport de l'Ajuntament. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Tampoc hi ha hagut cap veto. El que hi ha hagut és una cosa democràtica, que és un acord majoritari en plenari municipal, amb el suport de diversos grups, i del Parlament. I la Fira de Barcelona ha valorat oportú el fet que deixés d'haver-hi aquesta presència en aquest saló." SARA LÓPEZ / ARANTXA SÁNCHEZ "L'exèrcit ja va lamentar fa unes setmanes no poder assistir al festival. Una opinió que comparteixen alguns visitants. Tot i que altres sectors agraeixen que no hi siguin ni cossos policials ni militars." JORDI MUÑOZ, Desmilitaritzem la Infància "Entenem que es un avanç i esperem que les properes edicions no hi siguin en cap espai educatiu." "Yo hace años que vengo y eran el principal reclamos de los niños, así que seguro que lo notaran." "La meva néta m'ha dit que ve principalment perquè gaudeixen d'això." Fora de la polèmica, el Festival de la Infància continua sent un espai d'aprenentatge per als més petits. Amb tallers de granja, d'esport, creatius, entre molts d'altres.

L’embarcació pneumàtica que utilitza l’organització Open Arms per rescatar els refugiats del mar, una ambulància del SEM (el Sistema d’Emergències Mèdiques), o la possibilitat d’elaborar receptes basades en la cuina mediterrània, són algunes de les novetats del Festival de la Infància d’aquest any, i  que expliquen la voluntat de l’organització de redirigir les activitats cap a valors com el civisme, la solidaritat o el medi ambient.

De fet, aquestes són les directrius que els han donat a les empreses i institucions que participen en aquesta edició. Uns canvis que, segons la directora del Festival, Roser Soley, han arribat per quedar-se i que no han suposat “cap problema” quan els han exposat a l’Exèrcit espanyol. Qui també ha negat que hi hagi cap “veto” per part de l’Ajuntament a l’Exèrcit és l’alcaldessa, Ada Colau. Ha recordat que és la Fira de Barcelona qui ha pres la decisió que no participin en el Festival i que, en tot cas, ho han fet en base al “consell o la recomanació” de les resolucions que es van aprovar tant al plenari com al Parlament.

Des de les files populars insisteixen, però, que la decisió d’apartar els cossos de seguretat i l’Exèrcit és la conseqüència d’un “còctel independentista entre la Generalitat i l’Ajuntament”. Així ho ha afirmat en un comunicat el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que també a demanat explicacions a l’alcaldessa pel “veto” als militars i a la policia. Per la seva banda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat que la decisió és “un tema organitzatiu” i que “no es tracta d’estar a favor o en contra de l’Exèrcit”.

Enguany s’han programat activitats que també aporten coneixements als més menuts, com la necessitat de seguretat i protecció a la xarxa per aquells que s’inicien al món d’internet. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades ofereix un taller per aprendre a configurar una bona contrasenya i a l’estand del Departament d’Ensenyament també s’hi promou la llengua anglesa, amb activitats de circ i pallassos només en aquesta llengua. Com sempre, triomfen les activitats més físiques, com és el cas del bosc elàstic, i aquelles a través de les quals s’aconsegueix apropar una mica més els animals als infants.

El festival més esportista

Al marge de les polèmiques, l’esport és un dels grans protagonistes d’aquesta 53a edició del Festival. S’hi recuperen algunes activitats, com la pista de gel, i també se n’incorporen de noves, com l’espai que ha instal·lat Open Camp, el parc temàtic de l’esport de Montjuïc. En aquest cas, a més, amb la possibilitat d’adquirir una entrada combinada a un preu de 18 € per poder accedir també a les activitats de l’Estadi Olímpic. També s’ha d’adquirir una entrada especial, en aquest cas de 19 €, per poder entrar al recinte de 2.400 m2 dedicat al regne de Ben i Holly i de la Peppa Pig, un dels èxits de l’edició anterior. El mateix preu, també 19 €, que s’ha de pagar per entrar a una altra de les novetats d’aquesta edició, la carpa del Gran Circ Americà que s’ha instal·lat a la plaça de l’Univers fins al 8 de gener.