Des de l’entitat alerten que cada any atenen més gent. Aquest 2016 han registrat la xifra més alta des que van néixer l’ONG, amb 2.200 persones tractades, una dada que, segons el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, mostra que la problemàtica de les addiccions persisteix, malgrat que encara estigui estigmatitzada socialment. En aquest sentit, alerten que els recursos són insuficients i que han augmentat les llistes d’espera per accedir als programes de tractament.

Cànnabis i alcohol, entre els adolescents

Aquest 2016 l’entitat ha atès 200 adolescents, sobretot nois, que de mitjana tenen 17 anys. Un 83 % reconeixen tenir problemes amb el cànnabis i un 31 %, amb l’alcohol. La gran majoria presenta baix rendiment econòmic, desmotivació, fracàs escolar i conflictes familiars.

Projecte Home denuncia que vivim en una cultura excessivament tolerant amb l’alcohol. Per això exigeix que es faci prevenció al voltant del consum, que se n’apugin els impostos i les taxes, que se’n redueixi la publicitat i que s’elaborin opcions d’oci alternatives. “Estem parlant que una substància que no poden consumir els menors d’edat, que no es pot vendre, que és il·legal, l’està consumint el 70 % de la població d’aquesta edat. Hem normalitzat una situació a la qual no hi ha per on agafar“, denuncia Esculies.

Cocaïna i alcohol, entre els adults

La majoria d’usuaris que atén Projecte Home són adults i homes. El perfil tipus és un home de 40 anys amb addicció a l’alcohol o a la cocaïna, o a totes dues substàncies alhora, amb una baixa formació acadèmica i que necessita ajuda econòmica externa per subsistir. L’entitat alerta, a més, de l‘augment de casos en situació d’exclusió social fruit de l’abús a l’alcohol i altres drogues.

Per recaptar fons per a les addicions i conscienciar la societat d’aquesta problemàtica, el proper diumenge 8 de gener se celebrarà a L’Auditori el Concert solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). L’orquestra, formada pels millors joves músics del país, interpretarà ‘Catarsi’ amb peces de Bach o Mozart, entre d’altres, que pretenen representar el procés de superació d’una addicció.