El títol de la mostra no deixa espai a equívocs. És un Thyssen no vist mai i per diversos motius. D'una banda, perquè han viatjat fins a la ciutat la major selecció de quadres que fins ara han sortit de les sales del museu. De l'altra, perquè té un plantejament nou que fuig de l'ordre cronològic i agrupa les obres en cinc gèneres temàtics: pintura religiosa, retrats, natura morta, paisatge i ciutat. Això permet establir diàlegs entre peces i pintors d'èpoques diferents. El reclam és indiscutible i el públic s'hi ha bolcat. VALENTÍ FARRÀS, director del CaixaForum "La mitjana de visitants està per sobre dels 1.700 usuaris al dia, i està entre les més rellevants de la història del CaixaForum que se situen per sobre dels 1.500 visitants al dia, és un fet excepcional." Un altre èxit de la mostra és que gairebé el 30 % del públic ha fet la visita comentada, i el museu ha assolit així un dels objectius. En tot cas, sigui guiada o individual, el diagnòstic és unànime. "M'agrada perquè hi ha de tot. El mateix temps que hi ha retrats abstractes, hi ha molt figuratius..." "Excelente he visto cosas que no conocía, y otras que sí, y he vuelto a disfrutarlas." "Efectivament, veure una obra en directe és sempre un espectacle, és meravellós perquè veus l'artista realment." I és que la llista d'artistes i quadres és irrepetible. Des de l''Arlequí', de Picasso fins a l"Habitació d'hotel', de Hopper, entre molts altres.

L’exposició es va inaugurar el 4 de novembre passat i en poques setmanes s’han complert els millors pronòstics i  pot batre tots els rècords d’assistència del CaixaForum Barcelona. De moment, la mitjana de públic se situa per sobre de les 1.500 persones que han registrat fins ara les mostres de més èxit. “És un fet excepcional” reconeix el director, Valentí Farràs però hi ha molts arguments que ho expliquen.

Un projecte excepcional

“Un Thyssen mai vist” és una oportunitat única per diversos motius. En primer lloc, perquè és una exposició irrepetible que exhibeix 63 obres d’art de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza que fins ara no havien sortit juntes del museu madrileny, i perquè 42 del total no havien viatjat mai abans a Barcelona. Però també per l’ordre inèdit que planteja la mostra, més enllà de l’estructura cronològica habitual de les sales de Madrid.

“És una lectura nova”, argumenta Farràs. Fins ara, sempre havíem admirat aquests quadres organitzats per països i escoles, però aquí el director artístic del Museu Thyssen-Bornemisza, responsable del comissariat del l’exposició al CaixaForum, ha optat per agrupar-los en cinc gèneres temàtics: pintura religiosa, retrats, natura morta, paisatge i paisatge urbà.

D’aquesta manera s’estableix un dialèg entre peces i pintors d’èpoques i geografies diferents. Fra Angelico conviu amb el Greco i Marc Chagall, i Canaletto amb Pissarro i Kandinsky, entre molts altres.

Entre les joies de l’exposició, l’‘Arlequí’ de Picasso, ‘El retrat d’una dona jove amb rosari’ de Rubens o l’‘Habitació d’hotel’ de Hopper.

Allau de visitants

El reclam és indiscutible i els barcelonins s’hi han bolcat. Un altre èxit és que el 27 % del públic ha fet la visita comentada, fet que el museu valora molt positivament. Segons Farràs, aquest és un dels seus objectius, perquè es tracta d’una visita enriquida perquè un expert en art explica els detalls i el perquè de cada peça i de l’exposició en general.

“Un Thyssen mai vist” estarà al CaixaForum fins al 5 de febrer i totes les previsions apunten que serà una de les opcions culturals més demandades durant les festes de Nadal.