És una guia de viatges de finals del segle XIX que recorre la península amb mapes i informacions d’interès. Aquest és un dels més de 1.000 documents que ja es poden consultar a la Biblioteca Jaume Fuster procedents del Club Excursionista de Gràcia. Es tracta del nou fons que amplia l’especialització en viatges. CARME GALVE, directora de la Biblioteca Jaume Fuster “Com, per exemple, es viatjava a principis del segle XX, per exemple, com en un moment donat, en una guia del sud de França, pots accedir a una sèrie d’hotels, però és clar, no hi havia telèfon, havies de fer una reserva postal, com poden accedir turistes a diferents països depenen del règim polític que tenen, pot interessar a investigadors.” Aquest fons històric que inclou guies, atles o literatura de viatges ha hagut de passar per un procés de recuperació i catalogació, ja que el fons es trobava malmès per fongs i acidesa del paper. Durant anys, es va mantenir a les golfes de l’entitat gracienca fins que es va cedir a la biblioteca. Ara part de la història del club es conservarà en aquests prestatges. LOLA GOICOA, Club Excursionista de Gràcia “Igual també s’ha perdut molt, igual ara la gent al moment de consultar un viatge o anar a la muntanya no només accedeix als llibres, sinó que se’n va a internet, se’n va a altres fonts, aleshores, potser, sí que queda una mica en l’oblit.” Aquest nou fons històric es pot consultar però amb algunes restriccions per la fragilitat d’alguns dels documents. Aquests materials exigeixen una conservació en condicions climàtiques especials.

El nou fons conté documents des de principis del segle XIX de diferents temàtiques relacionades amb l’excursionisme i els viatges com geografia, guies i literatura de viatges o alpinisme. Uns arxius històrics que s’han hagut de restaurar per permetre’n la consulta. El fons era propietat del Club Excursionista de Gràcia, qui n’ha fet la cessió, ja que ells no n’estaven traient profit i el tenien a les golfes de l’entitat. Algunes de les peces s’havien malmès a causa de l’antiguitat i la delicadesa, ara se n’ha fet una restauració acurada. Les peces han estat recuperades de fongs i dels nivells d’acidesa del paper i s’ha catalogat i ara ja forma part del fons general de la Jaume Fuster. Tot i això, per la fragilitat de l’arxiu, només es podrà consultar amb unes condicions específiques i no es podran  treure materials en préstec.

El fons excursionista es conserva amb les condicions climàtiques necessàries, tot i que des de la biblioteca s’assegura que aquest equipament no és l’espai adequat per a una documentació patrimonial. En aquest cas, però, s’ha buscat l’espai, ja que aquesta informació amplia l’especialitzat en viatges de la biblioteca. Està previst que el mes de març es faci una exposició per donar a conèixer aquest material al públic.

En aquest fons es poden trobar materials curiosos com guies de viatge de finals del segle XIX on s’explica com fer una reserva postal en un hotel, mapes d’abans d’algunes construccions emblemàtiques o atles de principis de 1800. La directora de la Jaume Fuster, Carme Galve, creu que aquests documents poden ser molt interessants per a alguns investigadors.