BETTY BIGAS, filla de Bigas Luna "Una mica la idea de donar a conèixer el seu cinema allà (als Estats Units) perquè no s'havia vist mai i també una mica veure com el públic americà entenia el seu cinema i si hi havia aquesta connexió que hem pogut arribar a veure nosaltres o no hi era. I va ser molt maco perquè sí, sí. Al principi veies que potser no entenien massa el que estaven veient perquè és una cultura molt diferent, però de mica en mica, quan anava avançant la pel·lícula, veies que sí, que s'estaven emocionant, que reien quan s'havia de riure i finalment els va agradar. I aquí als Cinemes Texas era el lloc ideal, però és clar és una altra idea d'homenatge aquí perquè la gent segurament ja haurà vist les seves pel·lícules i és una mica un recordatori i una manera de tenir-lo viu i de tenir-lo a prop." SANTIAGO FOUZ, professor de la Universitat de Durham "Per descomptat que és un dels grans directors europeus, m'atreviria a dir que gairebé de tots els temps, i un nom i una figura essencial per a qualsevol estudiós del cinema. I una mica per això també fem aquest homenatge." ALFREDO MARTÍNEZ, catedràtic de la Universitat de Melbourne "Arriba un moment amb aquests cineastes clàssics en què es converteixen en històrics, arriba un moment en què transcendeixen el moment històric que els va tocar viure. I a mi em fa la impressió que a Bigas Luna li ha arribat l'hora de passar a la història, de passar al cànon de la història."

Els actes d’homenatge van arrancar el març de 2015 a San Francisco, als Estats Units, i, després de passar per Newcastle, a Anglaterra, el mes de juny passat ara arriben a Barcelona. El tribut internacional continuarà encara el 2017, quan viatjarà fins a Los Angeles.

En el cas de Barcelona, l’homenatge a Bigas Luna tindrà fins dimecres als Cinemes Texas, al carrer Bailèn del barri de Gràcia, on es projectaran quatre de la vintena de pel·lícules que va rodar durant la seva carrera.

El tret de sortida ha estat aquest dilluns al vespre amb ‘Jamón, jamón’ (1992), presentada per Santiago Fouz Fernández, professor titulat de la Universitat de Durnham i coorganitzador del tribut a Bigas Luna.

Dimarts dia 13 a les 20 h es projectarà ‘Huevos de oro’ (1993) i, a les 22.30 h, ‘La teta i la lluna’ (1994), totes dues amb presentació per part del catedràtic Alfredo Martínez Expósito, de la Universitat de Melbourne, a Austràlia. Aquestes tres pel·lícules conformen la trilogia anomenada Retrats ibèrics del cineasta català.

I, finalment, dimecres dia 14, a les 20 h, es podrà veure una versió restaurada de ‘Bilbao’ (1978), una pel·lícula que els especialistes consideren “clau en la filmografia del director”. Aquesta cinta, protagonitzada per Isabel Pisano i Àngel Jové, va ser seleccionada per participar al Festival Internacional de Cinema de Cannes. L’encarregada de presentar-la serà la catedràtica Carolina Sanabria, de la Universitat de Costa Rica, autora del llibre ‘Bigas Luna, el ojo voraz’ (2010).